Благодети Селтерс бање

Србија има око 40 бања, у које о трошку државе лекари годишње пошаљу око 50.000 пацијената. Екипа РТС-а обишла је Београђанима најближу бању – Институт за рехабилитацију у Младеновцу.

На само 46 километара од Београда, на обронцима планине Космај налази се Селтерс или Младеновачка бања. Оаза чистог ваздуха, мира и зеленила, али и место где о трошку Републичког фонда за здравствено осигурање помоћ могу да добију кардиолошки, пулмолошки, неуролошки, ортопедски, реуматолошки пацијенти, и деца и одрасли. 

Скоро у сваком тренутку капацитети у Селтерс бањи су попуњени. Преко РФЗО-а, уз упут, и одлуку комисије, на располагању пацијентима овде је 300 кревета, а када грађани не могу на основу Правилника да добију рехабилитацију о трошку државе, или сви други који желе овде да побољшају своје здравље или да се опораве, 180 кревета је доступно и кроз комерцијалне услуге.

"Наш задатак је да из врло тешког стања, често директно упућени из болнице, најчешће из 'Светог Саве', да им вратимо и физичку снагу и да им повратимо и дух и менталну снагу да би се вратили да буду способни за живот и активности", каже др Снежана Костић, директорка Института за рехабилитацију "Селтерс".

Под сталним надзором стручњака, пацијенти имају све неопходне терапије – у сали, базену, уз помоћ струје или магнета.

"Убедљиво су најзадовољнији у води јер је температура 32,5 степени, много лакше раде вежбе, тзв. хидрокинези терапију, задовољни су, осећају се боље. Раде вежбе 15–20 минута, па онда слободно пливање", каже виши физиотерапеут Александар Маричић.

Докторка Костић истиче да се у Бањи примењује све оно што је потребно и признато у рехабилитацији. 

"Медицина напредује, па се и ми трудимо да напредујемо, купили смо нови ултразвук, очекујемо хипербаричну комору. Оно по чему се разликујемо од неке болнице у Београду то је тај природни лековити чинилац, ваздух, вода, Селтерс вода, бренд, такође и лековито блато које користимо у медицинске сврхе", каже Костићева.

Део капацитета су реновирали, имају и велнес-центар, затворени али и отворени базен. У плану је изградња и спортских терена, али и многих других важних пропратних садржаја.

У оквиру развоја здравственог туризма, са Министарством здравља планирају да постану значајно место за рехабилитацију и за наше људе из дијаспоре, али и све друге госте из иностранства.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво