Аутомобил, од превозног средства до асистента

Међународни салон аутомобила у Београду отвара се у 18 часова. Под куполом сајма 48 премијера, од чега су многи аутомобили на електрични и хибридни погон. Милош Петровић из Српске асоцијације увозника возила и делова каже за РТС да је то сајам иновативних производа јер аутомобил није више само превозно средство, него прави мали асистент.

Сајам сваке године прода трећину нових возила на тржишту, а тренутно је највећа сајамска приредба у региону, на коме су сви брендови на окупу. Док велики произвођачи полако одустају од најпознатијих сајмова, у Београд сви долазе.

Доктор Милош Петровић из Српске асоцијације увозника возила и делова каже за РТС да се сајамске манифестације гасе и додаје да је познато да француски произвођачи аутомобила више не долазе у Немачку, док немачки из Франкфурта не долазе на сајам у Паризу.

"Наша асоцијација која заступа све светске произвођаче потписала је нови четворогодишњи уговор, што значи да ће ова манифестација и наредне четири године бити пред београдском публиком", рекао је Петровић.

Према његовим речима, сви који послују у Србији биће присутни у пуном сјају и ове године.

Петровић истиче да су наше компаративне предносту близина сировина.

"Фолксваген улаже 800 милијарди евра у електрификацију, ми имамо 30 одсто налазишта литијума – потпуно је природно да неко буде близу сировине а наши путеви и прилаз свим градовима у Европи за један дан, сваки камион може бити у свакој фабрици у Европи што нам обећава да имамо добру перспективу за тако нешто", рекао је Петровић.

Говорећи о могућности за долазак "Фолксвагена", Петровић каже да се сви укрупњавају и да велики усисавају мале.

"Тако да, као што имате три светска произвођача авиона, тако ће бити три светска произвођача моторних возила, само ће робне марке на хаубама тих возила бити друге", истакао је Петровић.

Сајам иновативних производа 

Према његовим речима, ово је сајам иновативних производа јер аутомобил није више само превозно средство, него прави мали асистент.

Свет иде у електрификацију и не постоји произвођач који у свом програму нема електрична возила, указује Петровић.

"Први пут је ове године ауто године у Европи електрични аутомобил, ми не можемо мимо света, радимо на регулативи и ове године светски произвођачи су довели електричне аутомобиле без обзира на то што нема подстицаја и инфраструктуре за то, али радимо на томе", рекао је Петровић.

Оно о чему се постигне договор у ових десет дана, реализује се током целе године, велике компаније обнављају возне паркове и сви договори се реализују у наредних три до шест месеци, колико треба и да се произведу аутомобили, а сви увозници су спремили праве цене и добре лагере за ову манифестацију, закључио је Петровић.

број коментара 2 Пошаљи коментар
(четвртак, 21. мар 2019, 12:07) - anonymous [нерегистровани]

Al smo "patriote"

Koliko prostora dajemo tudjim proizvodima.Sve sto Srbi zarade ode u te automobile i uglavnom nemackoj drzavi.Pamet nam je kratka a zato ih nikada necemo privredno dostici.Forsiramo samo tudje "brendove".

(четвртак, 21. мар 2019, 11:38) - anonymous [нерегистровани]

Komentar:

Sve pohvale za ovakvu manifestaciju, svet polako dolazi u Beograd!