Шта ће моћи милицајци што нису могли комунални полицајци

Државни секретар у Министарству државне управе и локалне самоуправе Иван Бошњак рекао је за РТС да ће комунални милиционери, поред службене униформе, имати у појединачним ситуацијама могућност да обављају послове у цивилу.

Потреба за квалитетнијим комуналним редом је неспорна, ипак последњих дана полемише се да ли ће се тај циљ постићи изменама надлежности комуналне полиције.

Државни секретар у Министарству државне управе и локалне самоуправе Иван Бошњак рекао је, гостујући у Јутарњем програму РТС-а да је 6. марта завршена јавна расправа и прва ствар која је кључна је промена назива ове службе и самог закона.

Објаснио је да је Законом о полицији, који је донет прошле године у ово време, дефинисано да само припадници МУП-а и Министарства одбране могу носити назив полиција, а да све друге службе које су носиле овај назив, међу њима и комунална полиција, морају свој назив прилагодити.

"И у региону имамо назив комунални редари рецимо, али ми смо се - на основу консултација унутар радне групе дошли до закључка да на основу овлашћења које је комунална полиција имала до сада, који представљају део полицијских послова и у договору са колегама из ресорног министарства МУП-а - определили да традаиционални назив милиција да буде враћен као назив службе јединице локалне самоупораве - комунална милиција", каже Бошњак.

На основу десетогодишње примене Закона о комуналној полицији дошло се до закључка да би, ради остваривања могућности грађана да буду заштићени у својим срединама и у односу на комунални ред и у односу на свеукупну безбедност, јединице локалне самоуправе, општине и градови, могле да организују службу, али по први пут та служба може бити заједничка за више општина, указао је Бошњак.

"Односно, да се јединица из непосредно удаљеног града за мању суседну општину може упутити да обављају послове из своје надлежности и на територији друге јединице локалне самоуправе, што ће представљати значајан напредак у раду и у одржавању комуналног реда", каже Бошњак.

Овлашћења комуналних милиционера 

Што се тиче самих овлашења, закон је дефинисао области деловања, оне се не разликују много у односу на претходно решење, али су боље дефинисани начин кандидовања будућих припадника комуналне милиције, њихово стручно оспособљавање и усавршавање, овлашћења која ће имати начелник комуналне милиције, њихове релације са другим субјектима унутар општине и града и стриктно поштовање правила о раду, односно унутрашње контроле, појаснио је Бошњак.

"Било какво кршење закона везано за овлашћења биће адекватно санкционисано", истакао је Бошњак. 

Комунални милиционери поред службене униформе, јасних ознака, имаће у појединачним ситуацијама када је то неопходно могућност да - на основу овлашћења свог начелника и уз сагласност да обављају послове и у цивилу, каже државни секретар.

Истиче да ће то бити могуће у ситиуацијама као што је дивљи такси превоз или неовлашћења продаја ван места за продају.

До сада су 22 града искористила могућност да имају комуналну милицију. "Недостатак познавања рада, говори да су најкрупнији, непријатни инциденти били објављени као део поступања комуналне полиције и истицани као пример прекорачења овлашћења", каже Бошњак и додаје да су истргнути из контекста.

"Заиста, на јединицама локалне самоуправе у складу са законом, стоји задатак да у комуникацији са грађанима приближе ову службу и да своје стратешке планове усагласе", каже државни секретар.

До сада је било прописано да на сваких 5.000 грађана буде ангажован један комунални полицајац. 

Бошњак указује да је прописан минимални број од три комунална милиционера за једну општину, а максимални број биће уређен финансијама града и општине.

број коментара 8 Пошаљи коментар
(недеља, 10. мар 2019, 13:42) - anonymous [нерегистровани]

Nekima je jeziv "komunizam"

A verujem da je neuporedivo vecem broju jeziva "demokratija".

(недеља, 10. мар 2019, 13:25) - Milan [нерегистровани]

razlika

Milicija je u ratnom vremenu , policija u mirnodopskom . Asocira na komunizam jezivo ,mada dok je bila milicija ruku na srce bilo je mnogo bolje nego danas .

(недеља, 10. мар 2019, 13:23) - anonymous [нерегистровани]

Re: Razlika?????

Rec "miltia" na latinskom znaci " naoruzani narod", ili "naoruzana formacija". U nekim varijantama latinskog jezika moze znaciti u jednini i "vojnik". A policija iz starogrcke reci "polis", sto znaci "drzava - grad", a od tamo proizlaze reci: "politika", "policija" i sl.
Mislim da u ovom kontekstu ili temi bi vise odgovarala "komunalna policija", jer nije razlog u podsecanje na neka vremena, nego nemoze taj odred biti naoruzan.

(недеља, 10. мар 2019, 11:49) - anonymous [нерегистровани]

Komunalna policija

Navedena služba bi trebala imati terminološki primeren naziv, n.pr.: "Komunalni redari", "Čuvari komunalnog reda", "Komunalno obezbeđenje Security", "Komunalna zaštita". Predlog naziva "Komunalna milicija" je neadekvatan vremenu, sistemu u kojem živimo i zbog niza drugih razloga, tako da smatram da navedeni naziv nije dugoročno rešenje za ovu problematiku. Pre prihvatanja ozbiljnih rešenja treba prethodno dobro konsultovati struku i nauku.

(недеља, 10. мар 2019, 11:42) - Civil Građanin [нерегистровани]

Odlično

Narod treba učiti redu i zakonu. Da se ne popusti.
Reč policija se odnosi na kontrolu građana, polis, dok milicija vuče koren od militaris, milicias, što će reći vojna tvorevina.
Što više takvih struktura napraviti, kako bi se zakon što više primenjivao.

(недеља, 10. мар 2019, 11:26) - anonymous [нерегистровани]

Milicioner

Milicioner je davno prevazidjeno, Inspektorat mozda,..ali postoje i neke reci na srpskom jeziku koje mozda mogu da predstave sluzbu...

(недеља, 10. мар 2019, 11:18) - anonymous [нерегистровани]

Besmisao

Kakva besmisao, "komunalni milicioner" !?Uvode neke nove oblike policije ili milicije.

(недеља, 10. мар 2019, 09:39) - Rade [нерегистровани]

razlika?????

Kakva je razlika izmedju policije i milicije?