Муке због шећерне репе

За десетак дана у Србији почиње сетва шећерне репе. Само пре две деценије шећерна репа се код нас гајила на стотину хиљада хектара, а прерађивало ју је девет фабрика. Прошле године површине под том културом готово су преполовљене.

Драган Шаровић из Лазарева поред Зрењанина дуже од четири деценије гаји шећерну репу, за прошлу производну годину тврди да је била најтежа у протеклој деценији.

"Прошле године сам сејао шездесет хектара ове године двадесет, кажем због свих услова шећерана, то је једна ствар, а друга ствар је што немам где", каже Драган Шаровић из Лазарева.

Произвођач Раде Цветиновић има исти проблем и планира да уместо прошлогодишњих шездесет хектара репу сеје на тек двадесет хектара.

"Обећања шећерана за ову годину су позитивна у смислу да ће лабораторија бити боља значи, реалнија, да ће организација превоза бити боља и да ће ова година бити година за нас пољопривреднике", каже Раде Цветиновић из Лазарева.

Слично је и у земљорадничким задругама.

"Прошле године смо врло лоше прошли па ове године нисмо у прилици да сејемо репу", каже агроном Зоран Спахић из Лазарева.

Где прерађивачи шећерне репе виде излаз?

"Оно што би требало дефинитивно урадити то је стабилизација цене на домаћем тржишту. Ми имамо царину, имамо прелевмане који нас штите од увоза шећерне репе, према томе требало би искористити што имамо и на тај начин да произвођачима дамо бољу цену шећерне репе", каже Ирена Стојановић, директор сировинског сектора "Хеленик Шугар".

У прошлогодишњој преради шећерне репе учествовало је пет шећерана, прерађивачи тврде да ће на јесен цео посао урадити само три шећеране.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво