Муке због шећерне репе

За десетак дана у Србији почиње сетва шећерне репе. Само пре две деценије шећерна репа се код нас гајила на стотину хиљада хектара, а прерађивало ју је девет фабрика. Прошле године површине под том културом готово су преполовљене.

Драган Шаровић из Лазарева поред Зрењанина дуже од четири деценије гаји шећерну репу, за прошлу производну годину тврди да је била најтежа у протеклој деценији.

"Прошле године сам сејао шездесет хектара ове године двадесет, кажем због свих услова шећерана, то је једна ствар, а друга ствар је што немам где", каже Драган Шаровић из Лазарева.

Произвођач Раде Цветиновић има исти проблем и планира да уместо прошлогодишњих шездесет хектара репу сеје на тек двадесет хектара.

"Обећања шећерана за ову годину су позитивна у смислу да ће лабораторија бити боља значи, реалнија, да ће организација превоза бити боља и да ће ова година бити година за нас пољопривреднике", каже Раде Цветиновић из Лазарева.

Слично је и у земљорадничким задругама.

"Прошле године смо врло лоше прошли па ове године нисмо у прилици да сејемо репу", каже агроном Зоран Спахић из Лазарева.

Где прерађивачи шећерне репе виде излаз?

"Оно што би требало дефинитивно урадити то је стабилизација цене на домаћем тржишту. Ми имамо царину, имамо прелевмане који нас штите од увоза шећерне репе, према томе требало би искористити што имамо и на тај начин да произвођачима дамо бољу цену шећерне репе", каже Ирена Стојановић, директор сировинског сектора "Хеленик Шугар".

У прошлогодишњој преради шећерне репе учествовало је пет шећерана, прерађивачи тврде да ће на јесен цео посао урадити само три шећеране.

број коментара 1 Пошаљи коментар
(субота, 23. феб 2019, 08:28) - anonymous [нерегистровани]

Naslov

A ima li nesto sto nam nije i gde nismo propali !?