Ко је великан, а ко заслужни грађанин

За мало више од пола века, колико постоји, у Алеји заслужних грађана сахрањенa је 741 особа. Уз ову, постоји и Алеја великана која као прва издвојена целина постоји скоро стотину година. Ко се сахрањује у Алеји великана, а ко у Алеји заслужних грађана?

У Алеји заслужних грађана на Новом гробљу ће почивати и трагично настрадали певач народне музике. Није било посебних припрема око гробнице, каже директор Погребних услуга Драган Балтовски у изјави око поднева.

"Једино се чека одлука када ће бити обављена сахрана", додаје Балтовски.

Према градској одлуци у овој Алеји могу почивати носиоци највиших државних одликовања, чланови Академије наука и особе проглашене за почасне грађане Београда и не само то.

"Наравно, пресудна је жеља породице и оног удружења коме заслужни грађанин припада", објашњава Балтовски и додаје да кабинет градоначелника доноси крајњу одлуку о томе ко ће бити сахрањен у Алеји заслужних грађана на захтев породице и удружења.

Нажалост, смрт одређује редослед сахране, али није лако испунити жељу родбине о месту у Алеји – постоји и овде ред. Познати глумци су нас напустили за кратко време, па су гробнице Бате, Манде, Глоговца једна поред друге.

"У гробницама у Алеји заслужних грађана не могу да буду сахрањивани чланови њихових породица и то треба породице да знају да би се евентуално одлучиле да ли хоће да сахрана буде у Алеју заслужних грађана или је можда упутније да то буде у некој породичној гробници", наводи Балтовски.

И многе породице су баш због овог правила одустале од Алеје или су прихватиле чињеницу да једни поред других почивају људи различитих занимања, многи се нису ни познавали, као уосталом и родбина.

"Они су сами и они ће бити сами, ја ћу се док год сам ту залагати да они остану ту, али у свим другим гробницама има више места. Појединачне гробнице су предвиђене за троје, а у конхама округлим то су заједничке гробнице за тридесеторо заслужних грађана", наглашава Балтовски.

Ново гробље – историја, култура, туристичко место

За мало више од пола века, колико постоји, у Алеји заслужних грађана сахрањена је 741 особа. На Новом гробљу постоји само још једна парцела, а после може да се отворе нове, али на Бежанијском гробљу, ако тако одлучи Градска управа.

И не треба правити забуну или мешати ову и Алеју великана – која као прва издвојена целина постоји скоро стотину година. Ту су породичне гробнице знаменитих личности – Кочић, Коларац, Цвијић и колико год то тужно звучи у гробницама има места.

"Зато што постоји тај механизам интерне ексхумације која омогућава да се ту чувају посмртни остаци породица за неколико векова", закључује Балтовски.

Због накнадних одлука о преносу посмртних остатака хероина Милунка Савић и раднички вођа Димитрије Туцовић почивају сами у Алеји великана коју "Погребно предузеће" беспрекорно одржава и чисти, јер кажу родбине готово и нема, па ни цвећа бар за Задушнице.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво