Мали хероји, велики борци

Обележава се Светски дан деце оболеле од рака. Овај дан је посвећен малим херојима и великим борцима. Сваке године у свету од рака оболи око 160.000 деце, а малигне болести однесу око 90.000 дечјих живота.

У Србији сваког дана једно дете оболи од рака, а сваке године због малигних болести изгубимо један и по школски разред.

Милица Шимоновић има 21 годину и пре десет година је победила леукемију. Истиче да јој је током лечења фалила вршњачка подршка и да управо због тога сада помаже онима који су у процесу лечења.

"Ми смо организовали групу 'Младица' – Групу младих лечених од рака и заједно са удружењем 'Чика боца' бавимо се пружањем вршњачке подршке деци и младима који су у процесу лечења, али и након лечења", каже Милица.

Милкица Димитријевић има 27 година, а пре девет година је победила остеосарком. Наводи да су јој нус ефeкти и хемотерапије најтеже падали током лечења.

"Али управо та вршњачка подршка и да ја могу да разговарам са неким ко је завршио то је нешто што ми је недостајало. Зато сам и основала 'Младице' са њима и у овој сам причи и даље", додала је Милкица.

Милош Радуловић који има 22 гдоине пре девет година је победио тумор костију, а сада пружа подршку другима који се боре са тешком болешћу.

"Само јако, са пуно оптимизма и пуно смеха", поручује Милош.

У више од 30 градова широм Србије данас се одржавају хуманитарни скупови које организује "Нурдор". Удружење "Увек са децом" биће у Ушћу од 11 до 16 часова.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 18. јун 2024.
23° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије