Спремају се промене, шта чека власнике сплавова у Београду

Град Београд ће ускоро завршити попис сплавова на којима се обавља угоститељска делатност и током пролећа израдити План о постављању плутајућих објеката којим ће бити дефинисане зоне у којима могу да се налазе, као и јасна правила према којима ће моћи да наставе да послују. Шта доносе нови прописи?

Марко Станковић, власник сплава на Сави на новобеоградској страни, обавештен је о новим прописима који ће важити када се изради план о постављању угоститељских објеката на води.

"Да буде регулисано тако што ћемо имати место које смо платили, место које заслужујемо зато што радимо и бавимо се послом којем је то парче реке заправо и намењено", наводи Станковић.

Додаје да је до сада било разних злоупотреба, попут заузимања дела реке.

"Постојало је много места која су била узурпирана од стране много људи који су заузимали део реке на своју руку, не бавећи се никаквим послом и не плаћајући ништа, пре свега Граду", објашњава Станковић.

Зонирање градских обала 

До сада није било прецизне евиденције о броју сплавова на београдским рекама. У градској управи су најавили и зонирање градских обала.

"Идеја је да се одреде зоне на којима се могу налазити сплавови. Оне не одударају много од постојећег стања. На неким местима сплавови су већ уклоњени са обала где су предвиђене друге активности. Сплавови на рекама су заузеће јавне површине тако да ће они убудуће плаћати надокнаду Граду Београду која ће се плаћати по метру квадратном, а цену ће одредити Завод за вештачење у односу на величину сплава", наводи Никола Никодијевић, председник Скупштине града.

Власници сплавова су до сада били суочени са бројним проблемима. Неуређен прилаз сплаву, недовољно места за паркирање и пропусти у мерама противпожарне заштите.

"Иако су пооштрене мере за противпожарну заштиту, нисам уверен да сви ту меру и испуњавају онако како треба. Тешко је обезбедити средства и људство да се све то спроведе на најбољи могући начин. Потребна је обука за раднике који раде на сплаву, али и за одговорно лице у противпожарној заштити. Ми смо ту обуку за своје раднике завршили", наводи Станковић.

Власницима сплавова биће понуђени уговори 

Водопривредно предузеће "Београд-воде" је већ уклонило сплавове на новобеоградској страни у зони између Бранковог и Старог савског моста. У Скупштини града истичу да неће бити новог конкурса и нове лицитације за власнике сплавова, а биће им понуђено потписивање уговора.

"Када потпишу уговор са Градом Београдом, плаћају коришћења површине на води. Ко не буде плаћао ту цену, изгубиће право на место. Али више неће моћи да препродају своје место као што је то до сада био случај. То ће сада радити Град на лицитацији, конкурсом", истиче Никодијевић.

Према новим прописима, сваки власник сплава је у обавези да одржава и чисти део обале у дужини свог објекта. Биће у обавези да чисти и отпад, а Град је већ почео да поставља рециклажне зоне.

У сарадњи са Машинским факултетом, Град ће одредити и ниво буке која је дозвољена на сплаву, као и опрему коју сваки власник сплава мора да има.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
22° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи