Фридом хаус: Србија делимично слободна земља

Организација "Фридом хаус" објавила је нови извештај о стању основних слобода у 195 земаља, у коjeм констатује да је прошла година била 13. узастопна година пада глобалних слобода. Статус Србије је у овом извештају са слободне опао на делимично слободну земљу.

Све земље Западног Балкана, осим Хрватске, су у извештају под називом "Слободе у свету 2019" оцењене као "делимично слободне".

На скали од 0 до 100, Србија има 67 поена, а Косово, које је оцењено посебно, има 54 поена. Црној Гори је припало 65 поена, Македонија има 59, Босна и Херцеговина 53 поена.

Статус Србије опао је са слободне на делимично слободну земљу због, како се наводи, "погоршања у спровођењу избора, континуираних покушаја владе и савезничких медија да поткопају независне новинаре кроз правно застрашивање и кампање клевета".

"Фридом хаус" оцењује и да је председник Александар Вучић акумулирао извршну власт, што је у сукобу са његовом уставном улогом.

Како се наводи, на Балкану су и председник Србије и председник Црне Горе Мило Ђукановић наставили да консолидују државну власт поткопавајући, тако, основне стандарде доброг руковођења и излазећи из оквира својих уставних овлашћења.

Од 50 земаља које су означене као неслободне, између осталог су Централноафричка Република, Либија, Сомалија, Саудијска Арабија, Северна Кореја.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 16. јун 2024.
28° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије