Лекар из Бостона лечи срце деци у Србији

У Институту за мајку и дете опорављају се пацијенти којима су урађене најкомплексније операције на срцу. Оперисао их је чувени кардиохирург који ради у Дечјој болници у Бостону. Та болница је годинама проглашавана најбољом дечјом болницом не само у Америци већ и у свету.

Најмлађе оперисано дете је беба од шест месеци, и у тренутку када je екипа РТС-а снимала репортажу, лекари су јој радили ултразвук,  али први резултати прегледа после операције, су добри. Чувени кардиохирург из једне од најбољих дечјих болница поново је гост Београда.

"Наравно да сам се радо одазвао да дођем да помогнем најмлађим пацијентима. То су све комплексне срчане мане. Реконструисали смо митралне залистке, уместо да им заменимо, и на тај начин спасли смо пацијенте тешких стања и озбиљнијих здравствених проблема у будућности", каже др. Кристофер Берд са Дечје болнице из Бостона.

Кардиохирург Института за мајку и дете Мила Стајевић каже да решавају многе срчане мане које се могу радити у нашим условима.

"Aли има мана које су прилично ретке и како смо мала земља, ретко их и виђамо, и у таквим ситуацијама имамо опцију да захваљујући РФЗО доведемо стране стручњаке. Крис је из најбоље дечје болнице са Харвардског универзитета и што би рекао Оскар Вајлд, ја волим најбоље", каже Мила Стајевић. 

У сали током операције уз великог страног стручњака, поред наших искусних лекара, и они мало млађи, који су будућност нашег здравства.

"Ја сма први специјалиста дечје кардиохирургије који је прошао цео тренинг. Самосталне специјализације основане су пре 10 година  а имам ту част да будем први. Уписао сам медицину јер сам увек био заљубљен у срце", каже специјалиста кардиохирургије  Института за мајку и дете др. Иван Диздаревић.

У Институту за мајку и дете кажу да ће се сарадња са страним стручњацима наставити и убудуће, јер то је добро и за наше пацијенте, али и за усавршавање наших лекара.

"Није лако обезбедити стручњака оваквог формата као што је професор Берт да дође у нашу установу и уради интервенције које захтевају специфичан приступ, доноси виши напреднији начин размишљана, и у кардиохирургији и кардиологији, подстиче унутрашњи развој ове области код нас", каже др. Владислав Вукомановић, кардиолог Института за мајку и дете.

Трошкове операција платио је Републички фонд за здравствено осигурање, и за све пацијнете нису коштају колико би коштало слање и лечење једног детета у иностранству.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво