Срећко – име за бољи живот напуштене бебе

У селу Црљенцу у општини Мало Црниће у петак је пронађена напуштена беба, остављена на локалном путу. Беба је збринута у пожаревачкој Општој болници и добро је.

Плетену корпу на сокаку, прекривену снегом, спазила је мештанка Црљенца Биљана Топаловић.

"Моја комшиница, испред чије капије се нашла корпа, повукла је прстом, погледала и рекла: јесте беба. И онда смо се сви сагли и видели мале ногице како мрдају", прича Биљана.

Беба је била неокупана, умотана у плави пешкирић, каже Биљанина комшиница Драгана Атанасковић. "Пешкир је био мокар, а пупак необрађен", рекла је Драгана.

Бебу су однеле у Биљанину кућу и утоплиле је. Убрзо је стигла полиција и лекари из локалног дома здравља који су је окупали, збринули и превезли у пожаревачку болницу.

"Ми смо обавестили све надлежне институције, тако да ћемо спровести поступак за даље решавање бебиног статуса. Дечкић, овде смо га од милоште прозвали Срећко, доброг је стања и остаће докле год је потребно", истакао је директор Опште болнице Пожаревац др Данко Николић.

Бригу о Срећку преузео је Центар за социјални рад из Малог Црнића.

"Процењиваћемо па ћемо видети да ли ће беба остати на одељењу педијатрије у Пожаревцу до окончања поступка усвојења или ћемо дете евентуално сместити у неку од хранитељских породица", указује Дијана Мирковић, директорка Центра за социјални рад Мало Црниће.

Мештани Црљенца претпостављају да Срећкова мајка, која га је оставила у снегу, није из њиховог села.

"Мени је драго што сам спасла један нов живот", каже Биљана Топаловић.

Срећка по изласку из болнице чека нови дом. А његове родитеље, за којима полиција трага, највероватније кривична пријава због занемаривања детета.

Остали аутори: Новица Савић
број коментара 6 Пошаљи коментар
(среда, 30. јан 2019, 13:13) - Staka [нерегистровани]

Srbija

I ovde zene mogu u porodilistu ostaviti bebu, jer je ne zele. Bez ikakvih posledica.

(среда, 30. јан 2019, 09:57) - anonymous [нерегистровани]

Beba

Da je beba rodjena u bolnici,da je majka odbila njeno starateljstvo ne bi popila krivicnu prijavu.

(среда, 30. јан 2019, 08:27) - anonymous [нерегистровани]

Roditelji

Neko.place za dete,neka.je posvoji fini bracni par bar ja poznajem par njih koji nemaju dece.I.ovo.bi.bilo.radost do neba

(среда, 30. јан 2019, 08:22) - anonymous [нерегистровани]

Mišu mali

Puno sreće ti želim u životu, sve najbolje.

(среда, 30. јан 2019, 02:45) - anonymous [нерегистровани]

Divan

Kako je divna ova bebica. Mnogo je tuzno sto ga roditelji nisu zeleli. Mogao se smrznuti u snegu... Nadam se da ce se naci dobri roditelji koji ce ga voleti i cuvati kao malo vode na dlanu.

(среда, 30. јан 2019, 00:30) - Miroljub [нерегистровани]

Krivična prijava?

Nema potrebe za krivičnom prijavom. Na taj način primoravate te nesrećne roditelje da urade, ne daj Bože, neke gore stvari od ostavljanja deteta. U Nemačkoj, na primer, imate šaltere u bolnicama na koje ti roditelji mogu ostaviti tek rodjene bebe, bez da ih neko kažnjava zbog toga ili proverava. Najbitnije je da je beba dobro, a naći će se već neko ko zaslužuje da joj bude roditelj.