Евакуисани мештани Јасеновика

Обављена је потпуна евакуација села Јасеновик поред Ниша због могуће инцидентне ситуације приликом враћања вагона-цистерни са амонијаком на колосек. У том селу живи 360 људи, а већина ће наредна два дана провести код рођака. Из предострожности је евакуисана и сва стока.

Стручне службе "Инфраструктуре железнице Србије" у 15.30 сати на колосек су подигле прву од две исклизнуле цистерне са амонијаком.

"Подизање прве цистерне на колосек трајало је пет сати, дакле краће него што је првобитно било процењено. Акција је протекла без икаквих проблема и тешкоћа и у потпуности са плановима стручних екипа 'Инфраструктуре железнице Србије'. Приликом подизања прве цистерне на колосек није било никаквог угрожавања безбедности, нити било какве опасности по људе и животну средину на месту исклизнућа", саопштавају "Инфраструктуре железнице Србије".

Након што је прва цистерна подигнута на колосек, предстоји организација њеног превоза са места исклизнућа до одговарајуће локације у Нишу.

"Инфраструктура железнице Србије" већ је започела предузимање припремних радњи за подизање друге цистерне на колосек.

За разлику од цистерне која је данас подигнута, друга цистерна неће моћи да буде на исти начин враћена на колосек. За тај посао биће припремљен плато поред колосека на који ће бити подигнута, обезбеђена од самопокретања и спремна за претакање. Посао претакања организоваће железнички превозник, приватни оператер "NCL", додаје се у саопштењу.

"Инфраструктура железнице Србије" ће са градским штабом пратити ситуацију и договорити време почетка подизања друге цистерне. 

Две цистерне сa амонијаком исклизнуле су у суботу, 19. јануара, између станица Црвени крст и Сврљиг. Том приликом нико није повређен, нити је било опасности по људе и животну средину.

Градоначелник Ниша Дарко Булатовић рекао је да су службе ступиле у контакт са свим мештанима.

Већина од 360 мештана наредна два дана боравиће код рођака или пријатеља, док је њих 38 смештено у геронтолошки и регионални центар у Нишу. 

"Синоћ је био одржан збор са грађанима, и са њима је направљен детаљан план. Активности теку од 6.00. Све надлежне службе су на својим местима, све активности теку по плану", рекао је Булатовић за РТС. 

Направљен је и план обавештавања. "Сви мештани су дали бројеве телефона, имамо директан контакт. Обавештаваћемо и преко медија у реалном времену. Бринемо о људима који ће бити смештени у нашим институцијама, од хране, до здравственог стања. Шест пацијената хитне службе већ превозе", рекао је Булатовић.

Директор Ветеринарског института Милош Петровић је рекао да је један део власника животиња јуче одвео стоку код рођака у суседном селу, док ће преостали сточни фонд премештен у складу са законом. Обезбеђени су превоз, смештај, храна и вода.

"Премештени су на простор депоа кланице 'Бифтек', која задовољава све законске прописе", рекао је Петровић и додао да је реч о малом сточном фонду – око 200 оваца, 50 свиња, и четири грла говеда.

Министарка саобраћаја и инфраструктуре Зорана Михајловић је рекла да су железнице, штаб за ванредне ситуације Ниша и МУП на време припремили све што је потребно да се цистерне помере и да се успостави редован железнички саобраћај.

На питање да ли постоји одговорност железнице, Михајловићева је рекла да ће то тек бити утврђено, као и да ће се видети у чему је проблем са компанијом која је превозила цистерне.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 29. март 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво