Ускоро "Tим за спас села"

У Србији има 4.700 села, од тога 1.700 нестаје, а у хиљаду живи мање од 100 становника. Док држава најављује формирање националног "Тима за спас села", поставља се питање да ли је уопште могуће у тако тешким околностима оживети српско село.

Министар Милан Кркобабић рекао је да је проблем изумирања села глобални и нешто што је ралност и у Србији.

"Пуно проблема произлази из тога што се нисмо суочили са реалношћу на време. Пражњење села отвара нови проблем. Зато морамо да делујемо", навео је Кркобабић и најавио тим са представницима Српске академије наука и уметности на челу.  

Према његовим речима, за ову акцију потребан је снажан ветар у леђа, ауторитети, тим којем ћемо сви поверовати.

Кркобабић каже да ће у "Тиму за спас села", поред представника САНУ, бити и представници власти, као и локалне власти, који ће снимити ситуацију и дефинисати проблем.

Министар је рекао да је неопходно да становници села избегну маказе накупаца, да могу производ да произведу и наплате.

"Човек на селу жели да има и школу и задругу и цркву. У селима има 260.000 неожењених мушкараца и 100.000 неудатих жена. Све мора да иде у том правцу да немамо грађане првог и другог реда", каже Кркобабић и додаје да ће тим почети са радом следећег месеца.

Како је истакао, у овој области морамо бити јединствени и овог пута не можемо да имамо опозицију.

Кркобабић је навео пример Трговишта, где у три села већ нема ниједног становника, а да ли ће се неко вратити, зависи од услова.

Министар је изнео идеју да се села са десет, 20 или 30 становника изместе и направе "аграрни градићи".

број коментара 19 Пошаљи коментар
(четвртак, 24. јан 2019, 14:57) - anonymous [нерегистровани]

Gradovi - iluzije i sarene laze bezpomocnih

Selo - sloboda izjasnjavanja fizickog i mentalnog, sloboda vlasnistva, sirina , svoj vlasnik, svoj gazda. Sve se da proizvesti osim zemljista. Posednici zemljista su pravi vlasnici. Treba podrzavati i stimulisati privano vlastnistvo zemlje i poljoprivrednu proizvodnju (narod treba da jede pa ce onda i da se jebe) i velike zemljovlasnike. Selo je bizniz a ne fedualno ropstvo.

(четвртак, 24. јан 2019, 13:54) - anonymous [нерегистровани]

Синергија

г. Кркобабићу, крените храбро и немојте се поколебати. Само, немојте у ваше тимове стављати професоре са универзитета који су годинама научили само да пишу којекаве "пројекте", и "истраживања", и узмају паре од министарства, а да ти пројекти не вреде ни пет пара. Ти пројекти и истраживања су исти као и нацртани хлеб, леп, дивно изгледа, мами, савршен је на изглед, али има само једну ману. Не може да се једе.
Овај пројект треба да свом снагомподржи држава на начин као што подржава и даје субвенције страним инвеститорима. Такође, иословне банке, повољним кредитима. Такође и локална самоуправа, али да ту опет не ускоче општински чиновници презадовољни због сигурне државне плате, или страначки лезилебовићи који су се учланили у странке само због своје рачунице, а у пракси не би умели на поштен начин ни хладну воду да себи зараде.

(четвртак, 24. јан 2019, 13:40) - anonymous [нерегистровани]

Држава да истински а не декларативно подржи останак на селу

Идеја је одлична, неће бити лако спровести је, али треба бити упоран, а иза пројекта мора најозбиљније и истински да стане држава. Власт не треба, као ни опозиција да се троши и губи енергију на међусобна бесмислена инфантина оптуживања, већ да се такмичи на оваквим пројектима.Биће потребно убедити младе да је боље хранити стоку, брати воће и грожђе са свог имања, јести здраву храну, зарађивати од својих производа, него бити ниже квалификована радна снага, незапослена, или и запослена за плату од 20 хиљада у граду.

(четвртак, 24. јан 2019, 13:36) - anonymous [нерегистровани]

mmmm

Mislim da ovo neće uspeti jer misle o novcu.Svim selima su potrebni domovi zdravlja, apoteke, prodavnice...a ko će ovo otvoriti?Svi zatvaraju zbog duga firmi "Merkata".Doktorima i medicinskim sestrama se mrze da rade u selima, farmaceuti samo vole raditi u gradovima.Jedan put mesečno Crveni Krst i doktor samo posećuju stare lice u ugašenim selima.Ko će biti odgovorni za odumiranja?U drugim zemljama postoje jedna prodavnica u kojoj se nalaze namirnice, lekove, alati... a u Srbiji ništa?

(четвртак, 24. јан 2019, 13:09) - anonymous [нерегистровани]

Bas me briga sto je to globalni problem. Jos uvek ima nade i nije kasno da se sela ozive.

Treba samo dobra volja i napraviti timove koji ce u korenu da saseku strano lobiranje i mesanje u politiku da se sela u Srbiji ozive i da se narod polako vraca u sela.Treba mladim ljudima izlaziti u susret i pomagati da imaju mnoge pogodnosti da osnuju porodice na selo.Na prvom mestu su skole, ambulante i poboljsanje infrastrukture (putevi, vodovod i kanalizacija).Ali posto drzavu ne cine kuce, zgrade i fabrike nego narod, treba podsticati radjanje i stvaranje porodica sa najmanje cetvoro dece, a kad se to desi ljudi ce sami donositi zakljucak da je takvoj porodici najbolje mesto u uredjenom selu gde ima reseno pitanje skola, ambulanta, puteva i ostalo, a najvaznije od svega je siguran posao na selu gde si sam svoj gazda na svom imanju.Dalje drzava treba vise paznje da pokloni poljoprivrednicima raznim beneficijama i povoljnim kreditima kako bi motivisala rad na poljoprivrednim gazdinstvima i opstanak porodica na selu.Itd. itd itd,... Ima mnogo toga sto treba da se resi da bi se srpska sela spasla od izumiranja.

(четвртак, 24. јан 2019, 12:42) - anonymous [нерегистровани]

Истина

У том тиму треба да се нађе и неколико сељака, којима је та проблематика блиска.

(четвртак, 24. јан 2019, 12:30) - anonymous [нерегистровани]

Koliko drzava daje subvencije

Po izgradenom objektu i radniku strancima.....Neka isto toliko da nasim mladima...Npr uplatite 20 000e...bracnom paru poklonite zemlju..i kucu(napustenu)Pod uslovom da su tu minimalno 10 g....Poklonite traktor...Zasto ne....nece to odneti iz Srbije u Eu

(четвртак, 24. јан 2019, 12:22) - Milan [нерегистровани]

Porez

Pre par dana vest da je čovek na periferiji sela u okolini Niša platio porez na prenos kupljene njive 75000 dinara a samu njivu platio 50000.Takse i samovolja poreznika su prevršile svaku meru a ovo je samo jedan od slučajeva.O kakvom napretku pričamo dok se ovako ponaša državna i gradska administracija.

(четвртак, 24. јан 2019, 12:01) - Slavisa [нерегистровани]

Beogradizacija

Posle cetiri godine, "privremeno" smanjenje i pored povecanja plata i dalje vazi. Ne ukida se. Samo zato da bi sa lokala i dalje 10% islo u Beograd.

(четвртак, 24. јан 2019, 11:24) - anonymous [нерегистровани]

selo

ideja je dobra ali ko ce da radi?malo ko hoce da bude seljak.