Истина о РТС-у

Са више различитих политичких и медијских адреса РТС је протеклих дана био критикован због начина на који је у информативном програму наше куће била обележена годишњица убиства лидера Грађанске иницијативе Оливера Ивановића.

Представници власти изразили су своје незадовољство радом и извештавањем РТС-а директно у нашем Јутарњем програму поруком да Јавни сервис необјективно обавља свој посао, без јасног образложења шта је то било "необјективно". Нешто конкретнији био је један таблоид који је на свом сајту (под ознаком скандалозно) објавио како ће "жута банда са РТС-а Вучићу доћи главе" јер је чак 9,5 минута посветила опозиционој шетњи по београдским улицама.

Истовремено, неки представници опозиције и организатори грађанског протеста "Један од пет милиона", према писању медија који унапред знају сваки њихов корак, намеравали су да прошле суботе увече своје незадовољство саопште директно директору РТС-а и главном уреднику информативног програма.

Лист који се позивао на изворе блиске организаторима грађанских протеста у Београду, тврдио је, да уколико се челни људи РТС-а не појаве на месту и у време када им је речено, следи "бацање фарбе или јаја на Јавни сервис који игнорише протесте". Радикалније мере које подразумевају и упад у РТС (што је пре неколико година покушао лидер Двери Бошко Обрадовић), остављене су ваљда за касније. Истине ради, било је и оних који су се одмах оградили од овакве идеје једне од главних организаторки протеста.

Иста новина саопштила је и разлог овонедељном незадовољству РТС-ом - "мање од једног минута колико је РТС у среду посветио грађанској шетњи поводом годишњице убиства лидера Грађанске иницијативе СДП Оливера Ивановића, не може се покрити шест сати програма посвећеног Вучићевом митингу". То једноставно није тачно.

Прошле среде, шетњи грађана поводом годишњице убиства Оливера Ивановића у Дневнику 2 РТС-а било је посвећено не "мање од једног минута", него 1,45 минута. Наравно уз напомену, да је у истој емисији сећању на Оливера Ивановића било посвећено укупно 6,37 минута кроз сведочења његових чланова породице, пријатеља и партијских сабораца, као и чињеници да се ни годину дана после убиства не зна ко га је убио.

Пре Дневника, репортер Београдске хронике два пута се укључивао са улица и информисао да је управо почела протестна шетња за Оливера. Истој теми - сећању на Оливера Ивановића - било је те вечери посвећено и 20 минута информативне емисије "Око". РТС скромно сматра да обележавање годишњице смрти Ивановића не подразумева само праћење протестне шетње, већ да у том дану о Оливеру могу понешто да кажу и неки други. На пример, његови најближи.

Чак и да са јаја и фарбе, пређемо и на нешто чвршће, тешко ћемо се и под било каквим претњама сложити да је РТС показао своје подаништво и непрофесионалност "шесточасовним праћењем Вучићевог митинга", како се у делу јавности описује прошлонедељна посета руског председника Владимира Путина Београду. РТС је урадио оно што би радила свака озбиљна ТВ кућа у сличној ситуацији када један од најмоћнијих светских лидера посети њихову земљу - извештавали о догађају који је иначе пратило око 500 домаћих и страних новинара.

Приговор те врсте личи, на жалост, на логику неких од оних који би да гађају РТС - када се политичар за кога навијају нађе негде близу Ангеле Меркел и с њом једва рукује, тврде да је то светска вест. Када Александар Вучић разговара са немачком канцеларком неколико сати (и то неколико пута годишње), од Јавног сервиса се тражи да тако нешто готово и не забележи јер ће председник Србије из тога "извући политичку корист".

Управо тако нешто захтевано је од РТС-а прошле године када је Меркелова примила Александра Вучића у време када су овде већ били расписани избори. Да не буде забуне, кад год били следећи избори, у априлу ћемо свакако поменути да је српског председника у Кину позвао Си Ђин Пинг, лидер тренутно друге економије света. На исти начин, пре неколико година, РТС је извештавао када је гост Београда био Џозеф Бајден, некадашњи амерички потпредседник.

На последњем протестном скупу са кога је РТС извештавао као и са претходних седам (упкос тврдњама неких учесника да се о томе на Јавном сервису није чула ни једна једина реч), лидери протеста тражили су од опозиционих политичара да што пре понуде конкретан план о томе шта ће учинити када дођу на власт. Можда је то добра прилика да се они који сада јуришају на власт подсете и некадашњег односа према Јавном сервису и утврде правила која ће важити и сутра, али и прекосутра ако поново оду у опозицију. Јер слободни медији важни су за будућност Србије колико и паметна и савесна опозиција. И једно и друго не постиже се пуким веровањем да ће опозиција бити значајнија, а подршка бројнија, само ако би их РТС на екрану оптички повећавао и умножовао.

Садашња предизборна правила направљена су у време када су странке које сада стоје иза протеста биле на власти и када им није сметало што отварају вртиће у предизборној кампањи. Као што им тада нису сметали ни спонзорисање таблоида, захтеви да се укине емисија „Упитник", или прекине серија „Мој рођак са села". А свега тога је било и међу онима који тврде да РТС данас није више јавни сервис европске него напредњачке Србије. Када данас броје свако Вучићево појављивање у Дневнику нека се присете и својих и све то упишу у правила понашања која желе да обећају будућим бирачима.

Наше истине нису баш тако једноставне, пре би се рекло да су прилично тешке.

Не потцењујући мишљење незадовољних грађана који га исказују сваке суботе увече, морамо још једном да се вратимо и на ону истину података која каже да је РТС један од најуспешнијих сервиса у Европи, да нема кризе гледаности и мањка поверења грађана. И да је по први пут, захваљујући стабилном извору финансирања, постао и економски стабилан.

И свако ко се спрема да руши ову кућу са било које стране политичке сцене, требало би да се подсети онога што је већ много пута поменуто када је реч о РТС-у - нема јавног сервиса на свету чији је програм по вољи владајућих или опозиционих странака. По једнима, јасан је мањак послушности. По другима, јасан је вишак послушности. Критеријум онда успоставља, као и у случају политичких избора, број грађана који верује одређеном програму.

На таквом свакодневном грађанском тесту, програм РТС-а сваког дана добија поверење милиона грађана и остаје брана примитивизму као и стуб пристојности и нормалности у српском друштву. Истовремено, РТС не може бити одговоран што у српском друштву међу политичким актерима нема довољно поштовања, уважавања и дијалога и што та чињеница понекад постаје болно видљива и у појединим нашим емисијама.

ПР служба РТС-а

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 19. мај 2024.
23° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара