Министар Ђорђевић на челу тима за економске миграције

Како задржати младе да из Србије не оду у иностранство, али и како привући оне који су отишли да се врате, само су нека од питања којима ће се бавити Координациони тим за праћење економских миграција.

Први састанак тима одржан је данас, а за председника је предложен министар за рад Зоран Ђорђевић. Да би тим почео са радом неопходно је да Влада Србије да зелено светло, а то се очекује на следећој седници у четвртак.

Формирање Кординационог тима који ће се бавити проблемом миграција одговор је наше земље на нови закон у Немацкој о усељавању који ће олакшати запошљавање грађана других држава у тој земљи, па и оних који долазе из држава које нису чланице ЕУ.

Предложено је то тело ради на изради Стратегије о миграцијама, а касније и на акционом плану.

"Циљ је да анализирамо миграције, потенцијалне проблеме по Србију, да дамо предлоге Влади Србије шта би требало да се уради како би задржали људе у Србији, привукли људе који су већ отишли да се врате, али и да страни држављани дођу и раде у Србији", рекао је Ђорђевић.

На првом састанку договорено је да се Координациони тим састаје најмање два пута месечно, а по потреби и чешће.

Осим представника министарства за рад у тиму ће бити и представници Покрајинске владе, министарстава - спољних послова, просвете, омладине и спорта, привреде, државне управе, Канцеларије за КиМ, Стална конференција градова и општина, САНУ, Завода за статистику, ПКС, Универзитета у Београду, синдиката, Унија послодаваца Србије, НАЛЕД-а, привредника.

Упитан колико људи годишње напусти Србију, Ђорђевић каже да не постоје подаци, јер многи одлазе да раде у иностранство на црно.

"Инсистирамо да је најбоље за наше људе да иду у иностранство да раде преко агенција, преко националних служби за запошљавање, како би држава могла да заштити њихова права у тим земљама. Међутим, људи се пријављују да иду туристички, раде на црно и онда када их ухвате депортују их за Србију", нагласио је Ђорђевић.

Како каже не постоје прецизни подаци ни колико је младих из Србије на школовању у иностранству.

"Неки подаци говоре да студентску визу у САД, без зелене карте или двојног држављанства, има око 3.000 младих из Србије", закључио је Ђорђевић.

број коментара 1 Пошаљи коментар
(уторак, 15. јан 2019, 14:22) - Bavaniste [нерегистровани]

Mali biznis

Omoguciti kao u Grckoj da mladi koji pokrenu biznis imaju podrsku i da ne placaju porez prvih 3 godine dok se ne razviju