О трошку државе још 61 лек, вантелесна оплодња у 11 клиника

На новој листи лекова коју је формирају Републички фонд за здравствено осигурање наћи ће се 61 нови лек, каже за РТС директорка Фонда Сања Радојевић Шкодрић. Oве године држава ће склопити уговоре са 11 приватних клиника у којима ће моћи да се, о трошку државе, уради вантелесна оплодња.

На новој листи лекова наћи ће се терапијске алтернативе лекова за кардиоваскуларна обољења, дијабетес, реуматолошка обољења.

Такође, на листи се налазе и иновативни лекови за пацијенте који болују од псоријазе и метастатског меланома, а који су БРАФ позитивни, рекла је директорка Фонда гостујући у Дневнику РТС-а. 

Сања Радојевић Шкодрић напоменула је да очекује да се на некој од наредних седница Владе Србије усвоји нова листа лекова.

Држава планира да ове године склопи уговоре са 11 приватних клиника у којима ће моћи да се уради вантелесна оплодња. Јавни позив клиникама отворен је до 31. јануара, напомиње директорка Фонда.

Према њеним речима, о трошку Фонда је на вантелеску оплодњу 2015. године упућено 1.700 људи, а 2018. око 3.800. 

Радојевић Шкодрићева указује да је у 2018. први пут омогућено да се о трошку државе замрзне шест ембриона са роком чувања од пет година.

"Друга значајна ствар је да они који су добили прво дете из вантелесне, могу да аплицирају и за друго дете из вантелесне", наводи директорка Фонда.

Радојевић Шкодрићева указује да ће ове године бити донет нови правилник за лечење у иностранству.

"Ставиће се индикације и болести које до сада нису могле да се лече у иностранству. Биће омогућено и да се у иностранству раде неке генетске анализе", истакла је директорка Фонда.

Наводи да је крајем новембра отворен контакт-центар при Фонду, у ком грађани могу да сазнају која су њихова права када је реч о здравственом осигурању.

Број инфо-линије на ком грађани могу да се распитају о лечењу у иностранству о трошку РФЗО или буџетског фонда Министарства здравља је 011 2053 683.

Број контакт-центар за све информације је 0700 333 443 (по цени локалног позива) и 011 735 0900 за позиве преко мобилних мрежа и из иностранства. Мејл на који грађани могу да затраже информације је kontakt.centar@rfzo.rs.

број коментара 3 Пошаљи коментар
(понедељак, 14. јан 2019, 10:55) - Milica [нерегистровани]

Lekovi za multiplu sklerozu!!!

U Srbiji postoji 7000 obolelih od multiple skleroze, bolesti koja se uz lekove drzi pod kontrolom i pogadja mlade ljude a drzava finansira lecenje samo 10% obolelih. Bilo je reci o tome da ce se uvesti novi lekovi od 2019. godine ali vidim da nista na kraju nije bilo od toga.. Molim vas sirite svest o ovom problemu u svojoj okolini, to je jedini nacin da postignemo nesto!

(понедељак, 14. јан 2019, 10:52) - anonymous1 [нерегистровани]

MS

Neverovatno je da se nigde u tekstu ne pominje kultipla skleroza, bolest koja uništava mlade živote zbog toga što kod nas nema lekova. Tek 10% obolelih se leči, a i tih 10% ima lekove iz prošlog veka. U Crnoj Gori svi oboleli od MS imaju najsavremeniju terapiju

(понедељак, 14. јан 2019, 10:16) - Andrea [нерегистровани]

Lekovi za multipla sklerozu

Pre par meseci su se pominjali inovativni lekovi za multipla sklerozu...I opet nista.Nevidljivi smo.Ta vest mi je bila nada koje od juce nema.Molim vas istrazite to.Podignite svest o multipla sklerozi.Nama obolelima treba terapija da bi zivot vodili normalno,da se spreci invalidnost.Rastuzuje me cinjenica da smo otpisani.Meni terapija treba da bi mogla da radim,hodam,da se smejem tj da zivim.Meni i jos 7000 obolelih.Lekovi sa kojima raspolaze Srbija i to za mali broj obolelih na neke ljude ne deluje.Trebaju nam lekovi druge i trece linije jer ljudi zasluzuju da zive.U regionu pacijenti imaju tu mogucnost.
Unapred hvala,sve najbolje