Дислексија, важно уочити проблем на време

Дешавало се да је тек у петом, шестом разреду откривено да неко дете не зна да чита. То је дислексија и све је чешћа код деце у свету и код нас, и тек послењих деценија системски се проучава и траже решења за тај поремећај.

О дислексији се до 90-тих година није много знало иако је откривена сто година раније. Од тада се интензивно проучава и ради на отклањању тог поремећај.

Логопед Високе школе социјалног рада Неда Милошевић рекла је да још увек нису пронађени јасни узроци, али зна се да се у питању активности мозга.

"Такође нешто популарније у последње време су генетска истраживања. Међутим, оно што за сигурно њу изазива то јесу језичке способности које се развијају пре читања", каже Милошевићева.

Јавља се више код мушке деце. Примећује се у другој, петој, шестој години, углавном се подудари са поласком у школу, када и почиње читање.

"Учитељица је приметила да дете има одређене тешкоће при усвајању вештине читања. Потражили смо подршку логопеда. И ја помак примећујем", каже мајка детета са дислексијом.

Дислексија се посматра као секундарна последица језичких поремећаја.

"Осим језичких дефицитарних, дислексију заправо проузрокују и перцептивни дефицити, аудитативни, дете не перципира, не прави разлику између неких блиских сличних гласова потом визуелни не може да упамти њихов облик па често меша или на пример не може добро да меморише одређене речи", рекла је Милошевићева.

Планира се обука васпитача у вртићима како би они на време могли да уоче поремећај али и припрема посебног програма рада са предшколцима између пете и шесте године који имају дислексију.

број коментара 0 Пошаљи коментар