Заједно за нови живот, о значају трансплантације широм Србије

У намери да укаже на значај донирања органа, удружење "Заједно за нови живот" покренуло је кампању у току које ће обилазати градове у Србији како би грађанима указали на значај трансплантације.

За Славицу Обрадовић из Београда и њену породицу, сваки дан је борба у протекле четири године, колико чека на нову јетру. Као потенцијални прималац позивана је три пута, али су органе добијали пацијенти којима је тада здравствено стање било угроженије. Позиву лекара и даље се нада.

"И дан данас, сваки пут се надам да је то тај пут – сад сам ја на реду, а онда видим да је неко други. Међутим, и даље сам уверена да ће зазвонити телефон и рећи: поново дођи у Ургентни центар, имамо орган за тебе", прича Славица.

Младен Тодић, председник Удружења "Заједно за нови живот", добио је шансу за нови живот, захваљујући великој хуманости породице која је изгубила свог најближег.

У Ургентном центру у Београду, пре две године трансплантирана му је јетра.

"Осим тога што ми је, наравно, као и сваком пацијенту који је трансплантиран продужен живот, мени је живот учињен и квалитетнијим, садржајнијим и промене које су се десиле након тога у ове две године уназад су не само за мене невероватне већ и за целу моју околину", каже Младен.

Иако су према новом закону сви потенцијални донори, трансплантација се не ради без сагласности породице.

Због тога је удружење "Заједно за нови живот" и покренуло иницијативу у намери да укаже на то да гашењем једног живота неколико других може да се спаси, као и да је, према статистици, већа шанса да људима орган затреба него да буду донори.

Остали аутори: Славица Џиновић
број коментара 0 Пошаљи коментар