Вулин: Војска интезивно јача, грађани могу бити мирни

Министар одбране Александар Вулин сумирао је резултате рада свог министарства у 2018. и оценио да је протекла година била тешка и пуна безбедносних изазова, али да је Војска Србије показала своју снагу и интезиван напредак.

Александар Вулин је навео да ће за наредну годину буџет министарства одбране бити 95,1 милијарду динара, што је 35 одсто више у односу на 2018, а као приоритете за 2019, али и наредне године навео је набавку савременог наоружања, побољшање стандарда припадника ВС и инфраструктурне радове.

Указао је да је из Русије обезбеђено шест авиона "миг 29", а да ће идуће године у оквиру војно-техничке помоћи Белорусије бити испоручена четири авиона "миг 29".

"Са компанијом 'Ербас' у току је набавка пет хеликоптера Х-145М, сертификација ВЗ 'Мома Станојловић' као регионалног центра за одржавање хеликоптера 'газела', а закључени су уговори о набавци четири борбена хеликоптера Ми-35М, три транспортна хеликоптера Ми-17В5, обновљен је ресурс осам авиона ОРАО, за још четири обнављање ресурса је у току, а у току је и модернизација авиона ОРАО и Г-4", рекао је Вулин на прес конференцији на којој је представио резултате рада Министарства одбране у 2018. години.

Додао је да је у оквиру војнотехничке помоћи са Русијом потписан уговор за донацију 30 модернизованих тенкова Т-72Б12 и 30 модернизованих борбених извиђачких оклопних возила БРДМ-2М који стижу следеће године.

Такође, у ВС уведено је 29 нових средстава НВО из домаћег развоја (аутомобил теренски ФАП 2832, модернизовани РС ПВО КУБ-М – радар П-40, основа борбеног оклопног возила М-16, Комплет заштитне балистичке опреме М-17...), а у завршној фази испитивања налази се 16 средстава НВО.

Војска је, такође, опремљена и новим стрељачким наоружањем, термовизијским, ласерским и оптичким нишанским системима, балистичком опремом, падобранима, ракетама и муницијом свих калибара.

Веће плате припадницима Министарства одбране и Војске Србије 

Свим припадницима МО и ВС, почев од 1. јануара 2018. године, повећане су плате 10 одсто, а од 1. јануара 2019. плате ће бити повећане још девет одсто.

"У 2012. години плата за официре била је 558 евра, а у јануару 2019. године биће 681 евро. Такође, резерве хране попуњене су 100 одсто, добијене су нове униформе, неке јединице су саме дизајнирале своје униформе у складу са потребама и захтевима, набављено је 37.000 нових пари чизама", навео је Вулин.

Како је рекао, опремање и наоружавање војске добра је вест за све који желе мир, јер са јаким војскама нико не жели да разговара језиком силе.

Ове године четрдесет једном активношћу обележено је сто година од завршетка Првог светског рата, а изведене су и здружене тактичке вежбе с бојевим гађањем "Век победника 1918-2018", на којој је учествовало 8.000 припадника ВС на 10 локација у Србији, изведена је и тактичка вежба са бојевим гађањем "Садејство 2018" где је ангажовано 837 припадника ВС.

Такође, припадници МО и ВС учествују у девет мултинационалних операција, а у протеклој години ангажовано је 553 припадника МО и ВС.

У Војној академији реновирани су спортски центар, плато за постројавање, спортски терени, део наставних објеката и потпуно реконструисана пиштољска стрељана, а први пут од изградње, после 50 година, реконструисане су све просторије у приземљу, четвртом и петом спрату објекта Војне гимназије.

Такође, први пут од изградње реконструисани су објекти ергеле и хиподром у Карађорђеву и обновљен војни коњички спорт после 16 година.

Извоз наоружања и војне опреме премашиће 600 милиона долара

Министар је навео и да ће извоз наоружања и војне опреме одбрамбене индустрије у 2018. години премашити 600 милиона долара, док је током 2017. године извоз био 569,2 милиона долара.

"Укупна вредност инвестираних средстава привредних друштава ОИС у периоду од 2013. до 2018. године износила је око 141 милиона евра, поред тога Србија је у 2017. години директно инвестирала још 47,5 милиона евра", навео је Вулин и додао да је од 2008. до 2012. године укупна вредност самосталних инвестиција предузећа ОИС била око 30 милиона евра, док Србија, као њихов власник, тада није улагала.

"Годишње инвестиције у ОИС од 2013. године веће су од укупних петогодишњих инвестиција у периоду од 2008. до 2012. године. Укупна вредност извоза наоружања и војне опреме Србије од 2013. до 2018. године износила је око 2,4 милијарди долара, а између 2007. и 2012. године укупан извоз НВО био је око 973 милиона долара. У односу на период од 2007. до 2012. године повећан је извоз за 247 одсто", истакао је Вулин.

Као веома значајно за прошлу годину министар је навео измене и допуна закона о улагању приватног сектора у одбрамбену индустрију којима је улагања приватног капитала у ОИС ограничено на максимално 49 одсто.

Такође, војномедицинске установе учествовале су у 15 акција бесплатних лекарских прегледа током којих је прегледано више од 5.000 грађана, а током пројекта "Војни лекар на селу" у 43 акција прегледано је више од 1.094 становника, подељено је 184 пакета хуманитарне помоћи у сарадњи са организацијама Црвеног крста.

Током "Отворених дана" у 13 акција касарне ВС посетило је више од 27.600 грађана, а у циљу популаризације војног позива одржане су промоције у 156 школских установа на којима је присуствовало 7.650 ђака.

"Наредна година неће бити лакша од претходне, биће притисака на Србију и пре свега на председника Вучића, али ми ћемо још ојачати, наоружати се и појачати своју спремност", рекао је Вулин.

Поручио је да грађани могу бити сигурни и мирни.

"Србија као војно неутрална земља не може да се ослони ни на кога, морамо да се спремимо за све прилике, јер је Балкан такво подручје, а ми нећемо добити ничију помоћ и морамо да се спремамо, јер смо сасвим сами", истакао је министар и закључио да опасности од сепаратизма на Балкану увек постоје, али да за сада не постоје претње оружаном агресијом. 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 29. март 2024.
24° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво