"Лазар 3" ушао у наоружање Војске Србије

Данашњим приказом борбено возило "лазар 3" ушло је у наоружање Војске Србије. Реч је о возилу осам пута осам које обухвата врло модеран приступ оклопне заштите, покретљивости, ватрене моћи и могућности дуготрајне борбе у сукобима различитог интензитета.

Министар одбране Александар Вулин и начелник Генералштаба Војске Србије, генерал-потпуковник Милан Мојсиловић, обишли су на полигону Никинци обуку припадника Војске Србије у руковању, коришћењу, употреби и основном одржавању новог оклопног борбеног возила точкаша "лазар 3".

"'Лазар 3' је данас добио и посаду Војске Србије, имамо обучене припаднике Војске који могу да га користе и који своје знање могу да преносе и другима. Захваљујући тој иницијативи, ове и наредне године, Војска Србије ће се интензивно наоружавати и опремати најсавременијим средствима", рекао је Вулин.

Истакао је да је ово први пут после више од 30 година да је српска наменска "својом памећу, знањем и новцем" направила овакво савремено средство.

"Само оно што сами произведете – то је ваше. Само она технологија коју сами освојите – то је ваша технологија. То нико не може да вам узме. Војсци Србије нико више не може да узме способност да се опрема, наоружава и јача", поручио је министар одбране.

Начелник Генералштаба истакао је да је реч о завршној фази оспособљавања припадника Војске Србије у употреби новог борбеног возила "лазар 3".

"Ја сам у потпуности задовољан приказаним и у потпуности задовољан интеграцијом борбеног возила и људства, и свиме оним што смо видели", нагласио је генерал Мојсиловић изражавајући захвалност на потпуној координацији и имплементацији стратегијских одлука у делу који се односи на опремање најсавременијим борбеним средствима Војске Србије.

Према речима помоћника директора ЈП "Југоимпорт-СДПР" Александра Лијаковића, "лазар 3" је овим приказом ушао, после обуке припадника Војске Србије, у наоружање Војске Србије.

Међу онима који су данас били на полигону "Никинци" је и десетар Предраг Новковић из 41. пешадијског батаљона Четврте бригаде Копнене војске, који је истакао да је више од месец дана на том полигону био на обуци за возило "лазар 3".

"Обука је била врло напорна, али за нас није представљала проблем. Усавршили смо се за то возило и веома смо задовољни и обуком и возилом", истакао је десетар Новковић.

Припадницима Војске Србије уручени су сертификати о успешно завршеној обуци на ОБВТ "лазар 3".

Лијаковић је навео да је реч о оклопном борбеном возилу, осам пута осам, урађеном по свим критеријумима водећих возила западног порекла, пре свега, које обухвата врло модеран приступ оклопне заштите, покретљивости, ватрене моћи и могућности дуготрајне борбе у сукобима различитог интензитета, антитерористичкој борби, антигерилској борби, мировним опрецијама, али и класичним сукобима средњег интензитета.

Потпуковник Горан Јовановић из Управе за планирање и развој, која је тактички носилац за борбено возило "лазар 3", истакао је да је задовољан и данашњом обуком и новим возилом.

"Добили смо врло сложено средство, али не толико да се на њему не можемо тако брзо обучити. Борбено возило 'лазар 3' у рангу је осталих борбених возила које користе земље у региону'", нагласио је потпуковник Јовановић додајући да је управо такво софистицирано возило потребно нашој војсци.

Број коментара 13

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 02. мај 2024.
23° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво