Ко данас не слави, на славу иде

Српска православна црква и њени верници славе Светог Николу, заштитника путника, морепловаца, деце. Свети Никола је најчешћа крсна слава, а у народу се за данашњи дан каже: Ко не слави, на славу иде.

Српска православна црква слави Светог Николу Чудотворца, једног од највећих хришћанских светитеља, заштитника путника, морепловаца, рибара и сплавара.

Процењује се да скоро половина православаца у Србији слави Светог Николу, док друга половина, како се каже, иде у госте. Свети Никола је храмовна и манастирска слава СПЦ. Посвећено му је више од 600 цркава.

Свети Никола је слава непроменљивог датума – 6. децембра по старом, односно 19. децембра по новом календару, на дан када је 343. године тај светитељ преминуо.

Свети Никола се слави и 22. маја, у знак сећања на дан када су његове мошти 1096. године пренете из Мира у Ликији у тада православни Бари, у Италији, и положене у Цркву Светог Јована Претече, која је убрзо постала стециште ходочасника. Три године потом грађани Барија су у част Светом Николи подигли велелепну цркву.

Свети Никола, архиепископ мирликијски, слави се у целом хришћанском свету. Празнује се као дечји празник у земљама западне Европе, јер тада деца, ако су била послушна, добијају поклоне. Заштитник је града Амстердама.

Свети Никола је рођен у граду Патара у области Ликија у Малој Азији, од родитеља Теофана и Ноне, у време римског цара Валеријана. Још као дете Никола је показивао необичне душевне дарове. Када је одрастао и изучио школе, желeо је да ступи у свештенички чин, па га је његов стриц, архиепископ, "произвео" за свештеника града Мира.

Свој духовни живот почео је у манастиру Нови Сион, где се и замонашио. После смрти родитеља, сву наслеђену имовину разделио је сиромашнима.

Према предању, вођен чудесним гласом кренуо је у народ да шири веру, правду и милосрђе и већ је својом појавом доносио утеху, мир и добру вољу.

Свети Никола пада у време великог божићног поста, па верници припремају искључиво рибу и другу посну храну.

број коментара 2 Пошаљи коментар
(среда, 19. дец 2018, 08:45) - Ivana [нерегистровани]

srecna slava

Srecna slava na svi koji slave u dobrom zdravlje i sreca.

(среда, 19. дец 2018, 08:19) - Михаил Россия [нерегистровани]

Святой Никола-угодник

Cestitam svima, koji danas slave svetog Nikolu, srecnu slavu!
U Rusiji sveti Nikola je veomo omiljeni svetac, kojemu ljudi se mole za pomoc, i sveti Nikola uvjek pomaze.
On se smatra pokroviteljem svih putujucih, onih, koji su osudjeni i sede u zatvoru, on pomaze, kada nesto nije dobro u porodicima, pomaze u lecenju bolestej.
Sirom Rusije osnivano vise stotina crkava, posvecenih svetom Nikoli, a ikone sa njegovim likom ima svuda i u crkvama i kucama i u auto i na poslu.
Zelim bratskom srpskom narodu, posebno na Kosovu i Metohiji pomoci Bozijej i pokroviteljstva svetog Nikole!
Srdacan pozdrav iz Sankt-Peterburga!