Преминуо Милорад Павић

Приповедач, песник и драмски писац, члан САНУ Милорад Павић, преминуо је данас у Београду у 81. години. Датум и место сахране биће накнадно објављени.

Књижевник Милорад Павић преминуо је данас у 13.10 у Београду од последица инфаркта у 81. години, саопштила је породица тог књижевника.

Павић, приповедач, песник, драмски писац, члан Српске академије наука и уметности, био је и историчар српске књижевности од XVII до XIX века, стручњак за барок и симболизам, преводилац Пушкина и Бајрона, професор универзитета.

Његова дела имају преко 80 превода у засебним књигама на различите језике широм света. Од стране стручњака из Европе, САД и Бразила, Милорад Павић био је номинован за Нобелову награду за књижевност.

Павић је домаћу и светску славу стекао романом "Хазарски речник" који је објавио 1984. године. Овај својеврсни лексикон у 100.000 речи критичари и публика брзо су прогласили незаобилазним штивом новога века.

На почетку своје књижевничке и професорске каријере, Павић је објавио књигу песама "Палимпсести" 1967. године, па "Историју српске књижевности барокног доба" 1970, затим "Војислав Илић и европско песништво" 1971. године. Другу књигу песама "Месечев камен" објављује 1971, а прву збирку прича "Гвоздена завеса" 1973. Следе књиге прича: "Коњи светога Марка" (1976), "Руски хрт" (1979), "Нове београдске приче" (1981), "Душе се купају последњи пут" (1982).

У другом роману "Предео сликан чајем" (1988) аутор нуди узбудљиво дело за љубитеље укрштених речи. Године 1991. објављује трећи роман "Унутрашња страна ветра", па "Последњу љубав у Цариграду" (приручник за гатање) 1994.

Поред квартета романа који су кључни за сагледавање свастраног Павићевог стваралаштва, појављује се "Шешир од рибље коже" (љубавна прича) 1996, "Стаклени пуж" (приче са Интернета) 1998, "Кутија за писање" 1999, и романи "Звездани плашт" (астролошки водич за неупућене) 2000 и "Уникат" 2004. године. Године 2005. објавио је комедију "Свадба у купатилу"

Многи критичари забележили су да је Павић писац чудесне имагинације и предводник европске постмодерне.

Датум и место сахране књижевника Милорада Павића биће накнадно саопштени.

Број коментара 16

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво