Радио Београд у дигиталној ДАБ плус технологији

Са Емисионе станице на Авали почело је дигитално емитовање сигнала Радио Београда у ДАБ плус технологији. У експерименталном програму су четири радијска програма Радио Београда, а од наредне године прошириће се та мрежа.

Почетак нове ере радијског програма симболично су означили генерални директор РТС-а Драган Бујошевић и директор ЈП "Емисиона техника и везе" Бранко Гогић. Осим квалитетнијег сигнала у етру, примена ове технологије омогућава и велике уштеде.

"Сада ћемо моћи уместо 16 предајника, који су били неопходни за ефекте емитовања, да имамо само један који ће моћи да се емитује на 16 програма радио-станица", рекао је Бранко Гогић.

У наредном периоду обавиће се тестирања, подешавања и оптимизација параметара емитовања, а планирана је и набавка опреме и поширење дигиталне мреже. Тиме ће бити омогућен истовремени рад аналогне и дигиталне мреже.

"Могу да кажем да је дигитални сигнал управо знак да смо кренули у корак са Европом, то је један робустан изузетно квалитетан сигнал који ће имати прилике наши слушаоци да чују. Омогућиће нове сервисе, нове програме који ће бити на ФМ мрежи", указао је директор Радио Београда Милан Недић.

Почетком емитовања програма Радио Београда ДАБ плус технологијом, заокружен је процес дигитализације у нашој земљи.

"Ми смо, иначе, дигитализацију телевизије урадили као најбоља држава, не само у окружењу него и шире у Европској унији, најбрже урадили квалитетан пренос, а ево сада долазимо и са радиом, што је велики успех", указује проф. Ирини Рељин из Министарства трговине, туризма и телекомуникација.

Дигитални сигнал тренутно се емитује са Емисионе станице Авала, а већ наредне године очекује се проширење мреже са још пет локација.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво