Шабачко постројење за пречишћавање вода отпад извози у Мађарску

Шабац је један од ретких градова у Србији који има постројење за пречишћавање отпадних вода. Сав муљ, од ове јесени, извози се у Мађарску, где се користи за производњу гаса и компоста.

У једном од базена одвајају се муљ и песак, а из постројења у реку Саву улива се вода која је чистија од ње. Уместо на депонију, отпад се одвози у Мађарску.

"Док држава не реши питање одлагања муља који настане на постројењима за пречишћавање отпадних вода, Шабац је тај проблем решио. Наиме, изузетном активношћу оператера који ће са нама сарађивати у наредном периоду, стрпљењем и активностима нашег предузећа, успели смо да изменимо неке законске прописе и омогућимо да се муљ који настане у нашем постројењу извози у Мађарску", наводи Даниела Ловрин Гавриловић, директорка ЈКП "Водовод".

Додаје да је то скуп пословни подухват предузећа, али да чињеница да ће се дневне количине произведеног муља са постројења извозити у Мађарску по њиховом мишљењу нема цену.

За нову инвестицију шабачки "Водовод" издвојио је 25 милиона динара.

"У процесу прераде отпадних вода на централном постројењу у Шапцу дневно произведемо између 20 и 25 тона отпада, сва дневна произведена количина отпада се преузима од стране нашег оператера и шаље се у Мађарску на даљу прераду. Поред свакодневне анализе воде, како улазне тако и излазне, ми овде на постројењу меримо и присуство загађујућих честица у атмосфери и сви досадашњи резултати су показали да су све мерене вредности далеко испод граничних вредности", истиче Рајко Шушић, руководилац постројења за прераду отпадних вода у Шапцу.

У Шапцу се годишње пречисти шест милиона кубика отпадних вода. На тај начин, поред реке, чувају се и земљиште и бунари.

Остали аутори: Вера Митровић Кулачин
број коментара 2 Пошаљи коментар
(четвртак, 29. нов 2018, 11:33) - SRBraniac [нерегистровани]

Ali zašto?

Delimično se slažem sa prethodnim komentarom. Svakako se prečišćavanje otpadnih voda mora uvesti u svim jedinicama lokalne samouprave. Ali se apsolutno ne slažem da se mulj koji je produkt prečišćavanja izvozi u Mađarsku!! Pomislite samo na transportne troškove svih količina, prema onome što je ovde rečeno to je minimum jedan transport dnevno. Samo do Segedina to je preko 400 kilometara povratna tura, plus sva potrebna dokumentacija i izvozne dozvole!! Da ne pričamo o tome da je čak do 80% tereta u ovim slučajevima voda! Pored svih naših "hoćemo, umemo, možemo" mi radimo ovako nešto??

(четвртак, 22. нов 2018, 12:00) - Nenad [нерегистровани]

Savrseno....

Ovo je resenje koje treba svaka opstina u Srbiji da preslika.