Лидери трансформације – они који желе да мењају друштво на боље

Главни циљеви Агенде 2030 су окончање сиромаштва, очување планете и да сви могу да живе у миру и просперитету, поручила је министарка Славица Ђукић Дејановић. Сем Фабрици каже да је за Србију, као и за ЕУ, важно да ради више на заштити животне средине и преласку на циркуларну економију.

Министарка без портфеља задужена за демографски развој и популациону политику Славица Ђукић Дејановић отворила је конференцију "Лидери трансформације друштва" и поручила да су лидери сви који имају визију и желе да мењају друштво на боље.

"Лидери трансформације друштва су и медији, организације цивилног друштва, приватни сектор, академска заједница и сваки појединац. Лидери су сви они који имају визију друштва у коме желе да живе и желе нешто да промене", поручила је Ђукић Дејановићева.

Ђукић Дејановићева, која је председница Међуресорне радне групе за спровођење Агенде 2030 УН одрживог развоја, истакла је да Агенда представља универзални позив за деловање на значајне глобалне изазове.

Како је рекла, главни циљеви су окончање сиромаштва, очување планете и да сви могу да живе у миру и просперитету.

"Агенда 2030. је у средишту стратешког планирања владе, као и укључивање цивилног друштва, медија, партнера из привреде, међународних институција и јавности како би се ови циљеви достигли. Овакве конференције су врло корисне због повећања видљивости циљева одрживог развоја", рекла је Ђукић Дејановићева.

Нагласила је да је важно да имамо инклузивно друштво и да се осигура јавни приступ информацијама, због чега медији имају велики значај у повећању видљивости Агенде 2030 и додала да су европске интеграције саставни део Агенде.

"Да окончамо екстремно сиромаштво, боримо се против неједнакости, тако да нико не буде изостављен, што је мото Агенде 2030", поручила је министарка.

Прелазак на циркуларну економију 

Фабрици је рекао да је ЕУ укључена у процес достизања циљева одрживог развоја.

Наводи да "ЕУ мапира активности које могу бити имплементиране у политику наших чланица".

Фабрици каже да је за Србију, као и за ЕУ, важно да ради више на заштити животне средине и преласку на циркуларну економију.

"Животна средина је један од циљева одрживог развоја и уско је повезана са циркуларном економијом. Идеја је да потрошња и производња могу бити организоване на одржив начин. Желимо флексибилну економију која је тржишно оријентисана, али пре свега одрживу економију", рекао је шеф делегације ЕУ.

Фабрици истиче да пакет циркуларне економије за ЕУ до 2030. подразумева рециклирање 65 одсто комуналног отпада и 70 одсто амбалажног отпада, као и смањивање великих депонија за 10 одсто.

"Придруживање ЕУ значи придруживање групи земаља које су лидери за трансформацију друштва. Желимо да подржим лидере транформације друштва у Србији", поручио је Фабрици.

Одрживи развој и кохезиона политика

Министарка за европске интеграције Јадранка Јоксимовић рекла је да су циљеви одрживог развоја Агенде УН 2030 конкретни, те да су европске интеграције начин на који се убрзава спровђење тих циљева, као и да је потребно трудити се да се достигне главни циљ, а то је приближити се идеалу укидања сиромаштва.

Најавила је да се за следећу годину припрема у септембру добровољни национални извештај, који ће председник Србије Александар Вучић представити у Генералној скупштини УН.

Каже да су европске интеграције тесно скопчане са циљевима одрживог развоја зато што су ти циљеви постали и део политичке структуре ЕУ 2016. године, те да кроз процес преговора, 35 поглавља, заправо се остварује 17 циљева одрживог развоја и 169 специфичних задатака који су садржани у оквиру ових циљева.

Како је навела, још увек постоји неразумевање да није сваки раст усмерен ка одрживом развоју.

"Постоји развој који онемогућава будућим генерацијама да се развијају, постоји раст који није одржив и зато је одрживост тема за све нас, пре свега влада, да креирамо развој који неће оставити потоњим генерацијама немогућност да се развијају, већ да им оставимо ако је могуће и боље услове за развој", каже министар.

Истиче да је то суштина одрживог развоја и наводи да кохезиона политика ЕУ има за циљ да државе чланице ЕУ смање сопствене неједнакости у регионалном развоју, али не на уштрб других.

Наводи да је политика одрживог развоја везана за ЕУ стуб кредибилног проширења ЕУ, јер поента одрживог развоја је инклузија свих потенцијала и свих који могу да допринесу и који су на крају учесници одрживог развоја и раста.

"Политика кредибилног проширења између осталог и на Западни Балкан сигурно је ослоњена делом и на политику и Агенду УН да нико не остане на зачељу, односно ван колоне. Мислим да одговорна политика проширења подржана циљевима одрживог развоја УН 2030 има за циљ да грађане нашег региона, наше земље ниједног тренутка не остави ван колоне, а ни на зачељу", каже Јоксимовић.

Подршка УНДП-а Србији 

Стална представница УНДП-а и Стална координаторка УН Карла Робин Херши је путем видео-поруке истакла да је Србија чврсто опредељена за достизање циљева одрживог развоја.

"Влада Србије је ставила Агенду 2030 на највиши ниво и има инклузиван приступ. Влада Србије има много разлога да буде поносна. УНДП ће наставити да подржава Србију", поруцицла је Робин Хрши.

Она је захвалила Адриамедиа групи за организовање конференције која је наставак дискусије и укључивање шире јавности у ту тему.

Подсетила је да је свака чланица обавезна да донесе извештај до 2030. о напретку циљева одрживог развоја.

Конференцију организује Адриамедиа група, у сарадњи са Министарством пољопривреде, Министарством заштите животне средине, Министарством за европске интеграције и Министарством без портфеља за регионални развој, као и Привредном комором Србије, AmCham, "Хемофармом" и другим партнерима.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 18. мај 2024.
14° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара