Дан посвећен превремено рођеним бебама

У целом свету и у Србији обележава се Дан посвећен превремено рођеним бебама. У свету се сваке године пре времена роди 15 милиона беба, док у Србији више од 4.000, или 11 беба свакога дана. Поред помоћи стручњака, родитељима превремено рођених беба, драгоцена је и подршка других родитеља са сличним искуством.

Мали борци и велики хероји и њихови родитељи обележили су важан дан у Институту за неонатологију у Београду.

Свака друга беба која се роди са мање од 1.500 грама, лечење и свакодневну борбу наставља у Институту за неонатологију у Београду. Годишње они збрину више од 900 деце, а тренутно је код њих 110 малих бораца.

"Морам да кажем да је најмања беба била почетком ове године, и да је имала 350 грама, отишла је кући, и лепо напредује, то нам је мајмањи пацијент. Напредује медицина, институт прати трендове, едукован кадар, лекаре и сестре, тимски рад доводи до дивних резултата", каже Катарина Лазић са Института за неонатологију.

Вера Бикицки Ивезић из Удружења "Мали див" каже да ће ове године преко 20 градова у Србији  светлети љубичасто, у боји превремено рођених беба, јер је то боја којом светле инкубатори.

Свака десета или једанаеста беба на свет дође пре времена, зато и улаз Института за неонатологију красе, и чарапице нормалне величине, али и оне мале, у знак подршке за мале дивове, а велике хероје.

број коментара 0 Пошаљи коментар