Агенција упозорава да неки лекови могу изазвати рак коже

Агенција за лекове и медицинска средства упутилa је писмо здравственим радницима у ком упозорава да постоји ризик од немеланомског карцинома коже повезаног са применом хидрохлортијазида. Најважније је што су о могућим штетним последицама супстанце која се налази у лековима за висок крвни притисак обавештени лекари, али и они који лекове користе, рекао је министар Лончар.

Фармакоепидемиолошка истраживања су показала да постоји повећан ризик од немеланомских карцинома коже (базоцелуларни карцином и планоцелуларни карцином) приликом излагања високим кумулативним дозама хидрохлортијазида, наводи се у писму Агенције.

Лекови који садрже хидрохлортијазид имају широку примену у лечењу хипертензије, као и при лечењу срчаних, хепатичких и нефрогених едема, односно хроничне инсуфицијенције срца.

Агенција саветује да пацијенти који примењују хидрохлортијазид, сам или у комбинацији са другим лековима, редовно врше преглед коже због могућег настанка било каквих нових лезија или промена већ постојећих лезија, као и да о свакој сумњивој кожној лезији одмах обавесте свог лекара.

"Сумњиве кожне лезије треба одмах прегледати, потенцијално укључујући и хистолошки преглед узорка биопсије", напомиње Агенција за лекове и медицинска средства.

Пацијентима се саветује да ограниче излагање сунчевој светлости и УВ зрацима, као и да користе одговарајућу заштиту приликом излагања Сунчевој светлости и УВ зрацима, како би се смањио ризик од карцинома коже.

Такође, напомињу да је потребно пажљиво размотрити употребу хидрохлортијазида код пацијената који су раније имали карцином коже.

"Према подацима статистике од повишеног крвног притиска болује 47 одсто одраслог становништа. А од болести срца и крвних судова умре више од 50.000 пацијената", наводи прим. др Давор Радосављевић са Института за онкологију и радиологију.

Зато су лекари у обавези да пацијенте који користе лекове са хидрохлортијазидом упозоре на ризике.

На сајту Агенције за лекове можете прочитати листу лекова који садрже хидрохлортијазид, а продају се у Србији.

Лончар: Сваки лек има добре и лоше ефекте

Министар здравља Златибор Лончар изјавио је да сваки лек има своје добре и лоше ефекте и да је најважније што су о могућим штетним последицама супстанце (хидрохлортијазида), која се налази у лековима за висок крвни притисак обавештени лекари, али и они који лекове користе.

"Мислим да је најбитније што је од институција државе Србије изашло упозорење да лек може да изазове последице и да су алармирани све који прописују лек и који користе лек, да обрате пажњу да ли долази до промена на кожи и ако долази да их одмах пријаве и да се ураде додатне анализе", рекао је Лончар новинарима у Београду.

Појашњава да је упозорење стигло од Европске агенције и да се у Србији ништа не крије и чим се сазна за могуће нежељене последице неког лека све се одмах публикује.

"Важно је да су лекари обавештени, да могу да замене лек и дају други из истог асортимана", нагласио је министар здравља.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 18. мај 2024.
14° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара