Шта све може да се догоди када постанете жртва хакера?

Једној Београђанки пре две ноћи је хакован налог на Фејсбуку и Инстаграму. Од њених пријатеља затражено је да јој уплате по 500 динара, међутим, некима је са рачуна скинут и знатно већи износ.

Ивани Ракочевић није јој било чудно што је друг зове после поноћи, али оно што јој је рекао, шокирало ју је.

"Око 12 увече ме је друг контактирао и рекао како неко са мог профила шаље поруке са позивом да му се изврши неко плаћање на име неке чланарине. Када сам покушала да уђем на свој налог, сви налози су били блокирани, налог са Фејсбука и Инстаграма, промењена је шифра, промењена је имејл адреса, каже Ивана. 

Схватила је да су поруке њеним пријатељима слали хакери.

"Почиње тако што они пошаљу поруку да је потребно да се изврши плаћање неке чланарине у моје име, да ја тренутно немам картицу, да ми је потребно само 500 динара да скинем са картице. Онда људи одговоре, тада се са мог профила шаље линк који те упућује на ту агенцију којој треба да се изврши плаћање.

Међутим, каже Ивана, када се кликне на линк, он отвори опцију за унос података картице, али то уопште није никаква агенција, не плаћа се никаква чланарина, него само ти људи узимају ваше податке са картице и после скидају новац. .

Док је јединима било сумњиво и одбили су да дају податке о свом рачуну, други су то учинили, мислећи да их остављају Ивани и да ће јој тако помоћи.

На питање да ли им је заиста скинуто само 500 динара или више, Ивана каже да су за почетак некима прво скидали тај износ, а касније су видели да им са картице фали код неких 50, а код неких око 300 евра.

Тек после више сати, уз помоћ стручњака, успела је да уђе на свој налог на друштвеним мрежама. Тада је на Фејсбуку видела поруке које су хакери размењивали са њеним пријатељима. Размишљала је како је уопште могла да се нађе у овој ситуацији. Сетила се да јој је пре две недеље с профила једне другарице стигла порука у којој је моли да лајкује неку страницу о животињама.

"Међутим, када сам кликнула на тај линк који ми је послала упутило ме је на потпуно другу страницу која није имала везе с тим, и кад сам је после питала о чему се ради, од ње нисам имала никакав одговор", каже Ивана.

Ивана је јуче позвала полицију где су јој рекли да пошаље опис догађаја и фотографије преписке, што ће, каже, и урадити, а онда јој остаје да чека да полиција реши њен случај.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво