Судије и тужиоци траже од ДВТ да се изјасни о уставним амандманима

Удружење судија и тужилаца (УСТ) Србије саопштило је да је забринуто што Државно веће тужилаца (ДВТ) још није заузело став у вези са последњом верзијом нацрта уставних амандмана у области правосуђа, а коју је позитивно оценила Венецијанска комисија.

То струковно удружење сматра да су амандмани на Устав веома важна тема како за струку, тако и за грађане, те да би изборни чланови требало да размотре предложене амандмане, односно да ДВТ заузме свој став.

У саопштењу се напомиње да изборни чланови (шест од дест чланова), које је директно бирала струка, не иницирају одржавање посебне седнице ДВТ на којој би се заузео став у вези са предложеним амандманима.

Удружење судија и тужилаца указало је да је од Државног већа тужилаца добило одговор да ДВТ није разматрало последњу верзију нацрта уставних амандмана у области правосуђа која је објављена 15. октобра, као и да не постоји посебна одлука тог тела којом би Повереник за самосталност тужилаштва био овлашћен да заступа ставове ДВТ као колегијалног органа.

број коментара 0 Пошаљи коментар