Обнављање центра посвећеног хероини Великог рата

У Јошаничкој Бањи у току су радови на обнављању меморијалног центра посвећеног Милунки Савић. Хероини Великог рата, сматрају мештани, никада се нисмо довољно одужили, па тако меморијални центар до данас није обављао своју намену иако је изграђен 1995. године.

О хеорини Великог рата, у Јошаничкој Бањи из чије околине потиче, могли сте до пре пар година добити само усмено предање. Меморијани центар постоји више од две деценије али је временом прилично оштећен.  

"Кренули смо у реализацију пројекта која ће обухватити реконструкцију самог објекта, заштиту од даљег прокишњавања и уређење просторија које постоје у оквиру самог комплекса", рекао је Дејан Котурановић, председник Месне заједнице Јошаничка Бања.

Захваљујући труду Актива жена Јошаничке бање, комплекс није претрпео већа оштећења. Заслужне су и за одржавање бар три манифестације Милунки у част.

"Тај пример јаких и храбрих жена код нас у Србији постоји одувек. То је једна од водећих хеорина, али и дан данас постоји толико јаких жена које на својим плећима носе много више него што могу да понесу", каже Гордана Вучетић из актива жена Јошаничке Бање.

На Материце, Актив окупи велики број мештана код Меморијалног центра. Протеклих година сећање на Милунку не обележава се само манифестацијама.

Дејан Котурановић каже да је 2015. године обновљена њена родна кућа у селу Копривници.

"Од 2016. године смо основали манифестацију "Дани Милунке Савић". У 2017. години смо реконструисали уз помоћ Министарства одбране и општине Рашка, пут макадамски до њене куће", рекао је Котуровић.

По завршетку обнове, у меморијалном центру ће бити отворена спомен-соба чију су поставку мештани Јошаничке Бање добили од Историјског музеја Србије.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво