Обнављање центра посвећеног хероини Великог рата

У Јошаничкој Бањи у току су радови на обнављању меморијалног центра посвећеног Милунки Савић. Хероини Великог рата, сматрају мештани, никада се нисмо довољно одужили, па тако меморијални центар до данас није обављао своју намену иако је изграђен 1995. године.

О хеорини Великог рата, у Јошаничкој Бањи из чије околине потиче, могли сте до пре пар година добити само усмено предање. Меморијани центар постоји више од две деценије али је временом прилично оштећен.  

"Кренули смо у реализацију пројекта која ће обухватити реконструкцију самог објекта, заштиту од даљег прокишњавања и уређење просторија које постоје у оквиру самог комплекса", рекао је Дејан Котурановић, председник Месне заједнице Јошаничка Бања.

Захваљујући труду Актива жена Јошаничке бање, комплекс није претрпео већа оштећења. Заслужне су и за одржавање бар три манифестације Милунки у част.

"Тај пример јаких и храбрих жена код нас у Србији постоји одувек. То је једна од водећих хеорина, али и дан данас постоји толико јаких жена које на својим плећима носе много више него што могу да понесу", каже Гордана Вучетић из актива жена Јошаничке Бање.

На Материце, Актив окупи велики број мештана код Меморијалног центра. Протеклих година сећање на Милунку не обележава се само манифестацијама.

Дејан Котурановић каже да је 2015. године обновљена њена родна кућа у селу Копривници.

"Од 2016. године смо основали манифестацију "Дани Милунке Савић". У 2017. години смо реконструисали уз помоћ Министарства одбране и општине Рашка, пут макадамски до њене куће", рекао је Котуровић.

По завршетку обнове, у меморијалном центру ће бити отворена спомен-соба чију су поставку мештани Јошаничке Бање добили од Историјског музеја Србије.

Остали аутори: Душан Јемуовић
број коментара 2 Пошаљи коментар
(недеља, 11. нов 2018, 18:23) - ,," [нерегистровани]

Јунакиња Савић

Боље би било да смо се о Сећању на Нашу Див Јунакињу бринули за време Њеног живота, али полако се та неправда исправља.

Вечна јој је Слава и Хвала!

][
][

(недеља, 11. нов 2018, 15:40) - anonymous [нерегистровани]

Да треба то отргнути од заборава

и не дозволити да пропада и сећања на Милунку Савић и њена дела избледе.
Такође ово место треба уврстити као редовну дестинацију школских екскурзија у оквиру предмета историја.