Скупштина није изгласала избор судије и два заменика тужиоца

Посланици Скупштине Србије нису изгласали предлог Државног већа тужилаца (ДВТ) за први избор два заменика јавног тужиоца у Руми и Крушевцу као и предлог Високог савета судства (ВСС) за први избор судије у Прокупљу.

Тим поводом Удружење судија и тужилаца Србије (УСТ) апеловало на убрзање процеса усвајања амандмана на Устав Србије које је передложило Министарство правде, а који пређвидају да ДВТ и ВСС директно бирају заменике јавних тужилаца и судије.

Амандманима је учешће Скупштине у потпуности исључено из процеса избора тужилаца и судија.

Удружење сматра неприхватљивим да Народна скупштина без сувислог образложења одбија да изабере кандидате за које је ДВТ утврдило да су стручни и оспособљени за обављање јавнотужилацке функције.

"Имајући у виду цео ток одлучивања у Народној скупштини који је претходио одбијању предлога ДВТ и основаност разлога због којих су предлози одбијени, позивамо Повереника за самосталност тужилаштва да оцени да ли се у конкретном случају ради о политичком или другом недозвољеном утицају на рад јавног тужилаштва", наводи се у саопштењу УСТ.

Такође да испита, да ли се тиме директно утиче на јавна тужилаштва која остају без заменика у својим редовима, знајући степен оптерећености у раду јавних тужилаштава.

Скупштина Србије изабрала је данас 47 судија, 35 заменика јавних тужилаца и једног заменика тужиоца за ратне злочине, док посланици нису гласали за два заменика и тужиоца и једног судију па је поништен оглас за избор за та места и конкурс ће бити поновљен.

број коментара 0 Пошаљи коментар