Представљена споменица "Спајајући исток и запад"

У Француском институту представљена је књига "Спајајући исток и запад" – споменица Предрагу Симићу. Зборник најрепрезентативнијих радова Предрага Симића, дипломате и универзитетског професора, приредила је Јасминка Симић. Издавач је Институт за међународну политику и привреду.

Доктор Предраг Симић се и као научни истраживач, затим као универзитетски професор, али и дипломата, бавио писањем. Кина је била, и све време остала, жижа његовог свестраног интересовања, али и други делови света, Европа и њен Балкан.

"Професор Предраг Симић био је велики пријатељ Француске и велики представник Србије у дипломатији. Доследно је служио својој земљи, пре свега као амбасадор у Паризу, али и својим целокупним дипломатским радом и убеђењем да је важно јачати међународну позицију", рекао је амбасадор Француске Фредерик Мондолони.

Оставио је широку лепезу научних радова. Неизоставни су односи између Срба и Албанаца на Косову и Метохији и шире у региону. Изузетно вредно сведочанство је књига "Пут у Рамбује".

"Оно што је посебно важно јесте да је Предраг био толерантан човек и сматрао је да толеранције мора и треба да буде међу народима на Балкану. Балкан се као регион развијао уз утицај западне и источне цивилизације, а Предраг је желео да се он развија на тај начин да у њега буде уткан најбољи део вредносних система и Истока и Запада", истакла је др Јасминка Симић.

Посебан избор чине и интервјуи из периода дипломатске мисије у Паризу од 2004. до 2009, где се запажа његово академско знање у вођењу дипломатије.

Остали аутори: Биљана Савић
број коментара 0 Пошаљи коментар