Мојсиловић за РТС: Вежба "Век победника" са пуно симболике

Србија ће 100-годишњицу победе обележити и великом војном вежбом "Век победника" наредног викенда на десетак локација. Око 8.000 припадника Војске Србије са 645 борбених система требало би да покажу спремност да одговоре на сваку претњу и способност да заштите територијални интегритет и суверенитет земље.

Вежба је ће бити одржана од 8. до 11. новембра и једна је од највећих у региону,  рекао је начелник Генералштаба Војске Србије, генерал потпуковник Милан Мојсиловић.

Гостујући у Дневнику РТС-а, Мојсиловић је навео да у суботу 10. новембра вежба доживљава своју кулминацију у делу који се односи на вежбовне активности и да је најбитније да се изводи бојево гађање.

На десет локација широм Србије учествоваће 8.000 припадника Војске Србије са 645 борбених система, објаснио је Мојсиловић.

"Специфичност ове вежбе је у томе што ћемо једновремено на свих 10 локација, 10. и 11. новембра изводити вежбовне и планске активности", објаснио је начелник Генерлаштаба.

Према његовим речима, по карактеру вежба "Век победника" је великог обима са пуно симболике. 

"Наиме број 100 је доминантан – 100 година од херојске победе српске војске, 100 тенкова на вежби, 100 оклопних борбенбих возила, 100 артиљеријских и ракетних система, како земаљских тако и ПВО", рекао је Мојсиловић.

На вежби ће бити и речна флотила, као и шира палета наоружања која се уводи у опремање Војске Србије.

Реч је о "лазару", самоходним хаубицама "нора", ПВО систему ПАСАРС-16, малом и великом "милошу", а биће и нових чамаца и велики број пешадијског и стрељачког наоружања, оптоелектронских склопова и заштитне балистичке опреме.

Генерал потпуковник Мојсиловић је посебно истакао да ће на вежби бити и једнице опремљене према пројекту "1.500".

"Хиљаду и петсто војника је ранг величине укупне Војске Црне Горе", објаснио је Мојсиловић.

Данас су у Новом Саду уручени кључеви 12 станова активним и пензионисаним припадницима Министарства одбране и Војске Србије.

Мојсиловић је рекао да се ради на унапређењу услова рада и услова живота свих припадника Војске Србије.

"То је један континуиран процес, стамбено збрињаване не само припадника ВС, већ и припадника система безбедности што гледамо да се у скорије време реализује", рекао је Мојсиловић.

Истакао је подршку државног врха и председника Републике за оно што Војска ради и што треба да буде у будућности.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 21. септембар 2024.
24° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи