Матић: Формирати заједнички фронт против говора мржње

Председник Комисије за истраживање убистава новинара Веран Матић рекао је да је дао предлог да се провери безбедност наших новинара и да је време да се ради на превенцији заштите новинара.

Гостујући у Дневнику РТС-а, Матић је навео пример убиства новинара Славка Ћурувије 1999. године и истакао да је његовом убиству претходио текст истог аутора који је и пре четири дана на странама Илустроване политике објавио натпис "Пси су пуштени, зашто РТС и Политика ћуте".

"Ових дана исти аутор објављује сличан текст, осуда власти је минимум да се тако нешто више не понови", истакао је Матић, који је похвалио то што је председник Александрар Вучић реаговао и осудио такав текст.

Говорећи о томе да и Ђорђе Мартић, аутор текста у Илустрованој политици трпи линч, Веран Матић каже да нико не сме да трпи линч и да је потребно формирати заједнички фронт против говора мржње.

"Важно је формирати снажно тело за заштиту новинара попут оног у Америци", навео је председник Комисије за истраживање убистава новинара.

Матић је истакао да слободно новинарство има своје постулате и да је недопустиво лагати, а бруталне увреде су, додаје, недопустиве уопште у животу и мора се установити контролни мехнизам против тога.

Када је реч о процесу за убиство Славка Ћурувије, Матић је рекао да је подигнута оптужница и да је у току суђење, али да се њему чини "да све то иде ка ослобађајућој пресуди".

"Мислим да овај текст Мартића има за циљ да охрабри оне који су планирали да ослободе осумњичене за ово убиство", рекао је Матић.

О убиству Милана Пантића, Матић каже да се зна шта би могао бити мотив, али да је пуно година прошло – што отежава случај. Међутим, додаје да ће се наставити рад на том случају.

Матић је додао и да се ради на откривању убица 11 новинара на простору Косова и Метохије, међу којима су новинари и српске и албанске националности.

"Важно је да смо отворили те теме и да ће се на њима радити", закључио је Матић.

број коментара 2 Пошаљи коментар
(субота, 03. нов 2018, 13:51) - Саша [нерегистровани]

Америка

"Важно је формирати снажно тело за заштиту новинара попут оног у Америци"

Новинари у САД су се развили у веома утицајно тело које стоје изван аистема демократије и у служби неколицине појединаца који желе да преумерњ читаву дебату. Молим вас не копирајте никога а камоли не Америку.

(субота, 03. нов 2018, 11:52) - ecce homo [нерегистровани]

treba biti oprezan

A taj koncept "govora mržnje" u SAD-u se u praksi svodi na ovo: zabranjuje se sve ono što elite ne vole, guše se drugačija mišljenja