Низ манифестација поводом 100 година од ослобођења Београда

Сто година од ослобођења Београда у Првом светском рату изузетан је дан, а Град Београд ће га обележити низом догађаја и истовремено одати почаст страдалима – нашим борцима и савезницима, знаним и незнаним јунацима, најавио је градоначелник Београда Зоран Радојичић.

Градоначелник Београда је, гостујући на РТС-у, нагласио да ће читав дан бити посвећен сећању и захвалности патриотама и савезницима, свима онима који су омогућили да ми данас живимо у слободи.

"Важно је да се на једнак начин сећамо страдалих, али и тог времена како се оно не би поновило. Када лудило рата узме маха, оно не може да се контролише, а најдрастичнији пример које ово поднебље памти јесте Први светски рат. Сваки разговор и сваку прилику треба користити да се људи подсећају на то", рекао је градоначелник.

Врло је значајан људски и лични став према рату, казао је Радојичић, о чему ће сведочити и изложба о солидарности српских и француских војника и цивила која ће бити отворена у Старом двору, у организацији Амбасаде Француске.

Градоначелник се осврнуо и на тренутне велике инфраструктурне радове у граду, наглашавајући да је због тога изузетно поносан. Београд је за инвеститоре постао значајно место, оценио је он, и подсетио на важне пројекете, међу којима је свакако најатрактивнији метро.

"Врло је важно да пројекте усагласимо с визијом Београда, а то је да буде 'зелени', то јест еколошки здравији град, и да буде 'паметан', што значи да ће се користити савремене технологије за бољи, лепши и рационалнији живот људи. Истовремено, желимо да нам град буде више усмерен према пешацима и бициклистима, а главни циљ јесте смањење емисије угљен-диоксида, што је веома важно не само за наш град него и за читаву планету", истакао је Радојичић.

Градоначелни Београда је назначио да безмало све што се инвестира у главни град има ефекат и на туризам. Пример за то јесте и гондола, која ће повезивати Калемегдан и Ушће, као симболична веза традиције и модерног. Како је оценио, то ће бити иновативан начин транспорта, али и туристичка атракција. 

"Очекујемо да у наредних десет дана буде расписан тендер за извођача радова. Надам се да ћемо добити квалитетне понуде и да ће Град Београд до краја године склопити уговор, да би се брзо кренуло у реализацију изградње гондоле", рекао је Радојичић, истакавши да је многим фирмама част да граде овако важне пројекте у Београду.

Улога младих, казао је Радојичић, од великог је значаја за будућност Београда. Он је подсетио да је око две хиљада младих људи до сада прошло кроз БГ праксу, а ускоро, доделом сертификата, још око две стотине њих завршава праксу у Градској управи и јавним предузећима.

"Младима је Београд пракса прилика да се докажу и могућност да у перспективи добију посао. Без младих и образованих људи не бисмо били у могућности да добро развијамо град", рекао је Радојичић.

Београд ће и ове године имати лепу новогодишњу расвету, за шта ће припреме трајати од 3. до 5. новембра, истакао је градоначелник, и најавио нову атракцију 'Капију Београда' на улазу у Кнез Михаилову. Расвета је веома важна, оценио је градоначелник, о чему сведоче и туристи и пролазници.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво