Вежба "Век победника", почеле припреме на Пештери

На Пештери су почеле припреме за војну вежбу "Век победника 1918–2018", која ће бити одржана 9. и 10. новембра поводом обележавања 100. годишњице завршетка Првог светског рата.

Биће то највећа војна вежба последњих година, а припадници Војске Србије извешће је на десет локација широм Србије, у славу и част српских јунака који су војевали велике битке и одлучили исход Великог рата победоносним походом од Солунског фронта до слободе за целу Србију.

Припаднике Војске Србије на Пештери, који се већ припремају за предстојећу вежбу, обишли су министар одбране Александар Вулин и начелник Генералштаба Војске Србије, генерал-потпуковник Милан Мојсиловић.

Министар Вулин рекао је за Танјуг да је "Век победника" вежба која треба да покаже право стање наше војске и њену пуну способност да заштити територијални интегритет и суверенитет наше земље и да одговори "на баш сваку претњу".

"Око 8.000 припадника Војске Србије вежбаће 9. и 10. новембра на око 600 борбених возила и 24 ваздухоплова. У овом тренутку на полигону Пештер налазе се припадници Друге бригаде Копнене војске, који су преузели своје задатке и припремају се за вежбу", рекао је министар за Танјуг.

Додао је да је стање технике одлично и да је најважније то што је морал свих припадника на највишем нивоу.

"Сви су заиста спремни да све задатке испуне и да покажу колико им је стало", каже министар, уверен да је "Век победника" вежба коју ће, каже, посматрати врло пажљиво читав свет.

"Ми смо тога веома свесни и радујемо се што ћемо моћи да покажемо снагу наше војске", закључио је Вулин.

Генерал Мојсиловић истакао је да јединице које су министар и он данас обишли на Пештерској висоравни обављају своје планске активности и увежбавају се за предстојећу вежбу поводом сто година од победе у Првом светском рату.

"Морал војника ангажованих на вежби на веома је високом нивоу. Очекујем успешну реализацију и испуњавање свих циљева које је државно руководство поставило пред нас", рекао је начелник Генералштабa.

број коментара 4 Пошаљи коментар
(четвртак, 01. нов 2018, 10:39) - anonymous [нерегистровани]

Bez vjezbe

Rezervnog sastava...zaduzivanja uniformi ...vojnog rasporeda..na nivou cijele R Srbije......pa i R.Srpske.......mi kao narod nismo spremni za eventualnu obranu nase teritorije i naroda......To su cinjenice.....

(четвртак, 01. нов 2018, 06:26) - anonymous [нерегистровани]

Necu da budem nadzak

Ali sve stara stara tehnika
KAD bi to bar bilo modernije ofarbano uz dodatak raznih sitnica koje su potrebne da se razumemo to bi sve drugacije izgledalo.Zasto ne kupimo 300 kineskih tenkova type familije oni em podsecaju na leoparda em su kompetabilni sa njim.O helikopterima i da ne pricam Mi 17 je mnogo glomazan sa slabijim manevarskim mogucnostima.Pa prave se danas sirom sveta radni helikopteri modernog izgleda i boljih performansi

(среда, 31. окт 2018, 23:53) - anonymous [нерегистровани]

Oprema i volja

Danas vojnik jesta bolje opremljen ali bez pobednickog i slobodarkog duha kojeg je imao vojnik pre 100 godina. Zato smo nekad bili pobednici a danas porazeni i bez rata.

(среда, 31. окт 2018, 19:01) - anonymous [нерегистровани]

vojska

tuzni je samo to da je srpska vojska 1918 bila bolje obucena,bolje opremljena i bolje uvezbana nego danas..