Ахмед Адемовић, заборављени херој Кумановске битке

Лесковчанин Ахмед Адемовић, носилац Карађорђеве звезде, остао је у историји упамћен по задивиљујућем подвигу којим је утицао на исход Кумановске битке 1912. године, у Првом балканском рату. Доживео је дубоку старост а његова два сина стрељали су Немци 1941. године. Ахмед Адемовић данас нема ни улицу, ни спомен-плочу у Лесковцу.

Витез - тако су га, једноставно, звали Лесковчани. Његови Роми памте га као доброг трубача, а у историји ће бити упамћен по задивљујућем подвигу у Кумановској бици.

Ахмед Адемовић, носилац Карађорђеве звезде, те 1912. године када је битка на Куманову била на прекретници, пресудно је утицао да српска војска победи моћну османску армију која је имала иницијативу.

"Он је у том тренутку, мада је била магла, успео да у позадини турске војске одсвира трубни знак за повлачење. Тада је настао општи метеж, а тај трубни знак дао је снагу српској војсци", рекао је Верољуб Трајковић, историчар из удружења потомака ратника 1912-1918. године.

Животна прича Ахмеда Адемовића могла би да послужи као основа за један добар филмски сценарио. Лесковачки писац Саша Стојановић написао је пре неколико година књигу "На путу за Јерихон" о животу лесковачког витеза којем је од ратних голгота и страдања много теже пало, како каже Стојановић, стрељање двојице синова 1941. године.

"Немачки официр му је поштедео живот због ордена Карађорђеве звезде коју је носио са собом. Међутим, то није спречило тог истог официра да му два сина пошаље на стрељање", каже књижевник Стојановић.

О Ахмеду Адемовићу данас се мало зна, а млађе генерације не знају ништа о његовом херојству.

Доживео је дубоку старост. Умро је у својој у кући у лесковачком насељу Подворце - сиромашан и од државе заборављен. Директних потомака нема.

"Треба на часовима историје да се много више прича о Ахмеду, а ми данас немамо ми улицу ни споменик Ахмеду Адемовићу у Лесковцу", каже Владимир Амзић из Дома културе Рома.

Лесковац има споменик ослободиоцима у Првом светском рату. Ако се узме у обзир како тај споменик данас изгледа, јасно је због чега Ахмед, лесковачки витез, нема ни спомен-плочу, ни улицу.

Време је да се о овоме у граду поведе много више рачуна. Имати хероја попут Ахмеда Адемовића је привилегија, а будућност припада онима који се најдаље и најдуже сећају прошлости.

Остали аутори: Срђан Цонић
број коментара 8 Пошаљи коментар
(среда, 31. окт 2018, 11:24) - Вук [нерегистровани]

Реакција

Хвала и свака част аутору овог чланка. О овоме треба писати свакодневно а не жута штампа и таблоиди. Слава хероју Ахмеду!

(среда, 31. окт 2018, 10:32) - Григорије М. Милићевић Мицко [нерегистровани]

Лепше је с културом

"Ако се узме у обзир како тај споменик данас изгледа, јасно је због чега Ахмед, лесковачки витез, нема ни спомен-плочу, ни улицу." - То даје све одговоре! Само да подсетим: у Француској постоји "Oдбор за отаџбинско историјско наслеђе" (Patrimoine Commission de Monuments Historiques) који води рачуна о оваквим стварима, pа и о споменицима културе. А основаo га је писац Проспер Мериме, тада владин чиновник, на иницијативу цара Наполеона, 1837. године. Па сад ви видите где смо.

(среда, 31. окт 2018, 07:30) - Dubrovčanin001 [нерегистровани]

Neko

odlazi ubrzo zaboravljen, a neko živi Vječno!

(среда, 31. окт 2018, 07:05) - Давор [нерегистровани]

Херој

Слава му!

(среда, 31. окт 2018, 07:01) - anonymous [нерегистровани]

Spomenik

Jako je dobro sto se o ovome pise. SVI ce se sloziti da treba da se izdvoje sredsva i napavi spomenik. Ne samo njemu i ne samo u Leskovcu. Svuda po Srbiji ima mnogo jos takvih zaboravljenih kunskap ili ljudi pre svega.
Pomoci u sredjivanju starih i zaboravlhenih kao i dizanju Novih spomenika je nesto sto je vazno za buducnost.
Da se nezaboravi nego da se sredjuje i odrzava.

(среда, 31. окт 2018, 00:57) - anonymous [нерегистровани]

MladaBosna

Sramota se tako odnositi prema nasim herojima.

(среда, 31. окт 2018, 00:12) - Милош [нерегистровани]

Јуначе, хвала!

Сад си бар у оном лепше свету са својим синовима.

(уторак, 30. окт 2018, 23:37) - anonymous [нерегистровани]

Heroj

O junacima i herojima se nista ne zna.Hvala uredniku price