Бранко Станковић добитник награде за животно дело

Савез новинара Србије и Црне Горе уручио је награде за животно дело Бранку Станковићу, Чедомиру Радусиновићу и Радомиру Угрнићу. Новинар РТС-а Бранко Станковић, као аутор и уредник емисије "Квадратура круга", у којој је човек испред и изнад свега, и мера свега, покушава да поврати урушен систем вредности, наводи се у образложењу награде, саопштио је УНС.

Бранко Станковић је у РТС-у већ 30 година, а половину тог времена ради као аутор и уредник емисије Квадратура круга, која је до сада имала више од 750 издања.

"Захваљујући племенитим људима, у којима су хумано и добро пробудиле приче из 'Квадратуре круга' саграђено је 20 кућа и стан за оне којима је живот много тога ускратио. Обезбеђено је 70 стипендија за сиромашне ученике и студенте, више од 20 компјутера и лаптопова, пољопривредна механизација за три домаћинства, а намештајем и белом техником опремљене су 22 куће", стоји у предлогу. 

Примајући награду, Бранко Станковић је рекао да је "већ 31 годину у овој професији и да је у великој мери свој живот поистоветио са њом".

"Трудио сам се да радим часно, одговорно, професионално и људски. Када ваш дугогодишњи рад мере колеге, та вага је веома често добро избаждарена, тачна и прецизна. У низу награда које су се заломиле у мом животу, ова награда ће имати посебан значај, место и тежину, не само зато што је додељују колеге, него и зато што је то награда за новинарско животно дело, а ја сам живео и још увек живим новинарство", рекао је Станковић.

У предлогу да се награда додели Чедомиру Радусиновићу наводи се да је "ослањање на веродостојне податке довело до тога да Чедомир Радусиновић, већ у првој години рада, буде мета шеснаест тужби од којих је свака одбачена као неоснована" и додаје да га његов новинарски рад у Побједи чини "утемељивачем истраживачког новинарства у Црној Гори".

"Поносан сам на ово признање. Нећу рећи да је ово признање за све новинаре Црне Горе, па свима хвала", рекао је Радусиновић.

Преседник СНСЦГ-а Ивица Милосављевић, честитајући овогодишњим добитницима, рекао је да је ово прилика да се "захвалимо људима који су своје животе посветили новинарској професији".

"Одајемо признање колегама које су понос и пример у новинарству, онима који су свој интелект, енергију али и етички код уградили у професију коју је дуго пратио епитет седме силе – силе која је јединствена по томе што је одувек била противтежа свакој другој сили и којој су од оружја доступне била само реч и слика. Докле год су новинарска реч и слика бритке и могу да посеку оне који своја дела темеље на сили, пре него на рацију и хуманости, новинари који њима баратају биће на првом месту", рекао је Милосављевић. 

Бивши уредник франкфуртских Вести и председник жирија Веселин Ђокић рекао је да је Радомир Угрнић из Свилајнца новинарством почео да се бави 1948. године у листу Спорт где је остао све до његовог гашења и додао да је, иако је напунио 88 година, "Угрнић још увек неуморан и истрајан у раду", саопштио је прес-центар УНС-а.

У име Радомира Угрнића, који због здравствених проблема није могао да присуствује уручењу, награду је примио члан породице Владан Рајковић.

"Новинарски рад Чедомира Радусиновића у Побједи чини га утемељивачем истраживачког новинарства у Црној Гори. Осим у Побједи, Радусиновић је био уредник Народног огледала, Радио Тивта, Титекса, Гласа Црногораца", рекао је председник жирија Веселин Ђокић. 

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 28. април 2024.
19° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво