Почео 49. Сајам образовања и наставних средстава

Под слоганом "Образована Србија, успешна Србија", на Београдском сајму je почео 49. Сајам образовања и наставних средстава који ће трајати до 28. октобра.

Програмским концептом сајма и пратећим стручним скуповима обухваћени су сви сегменти образовног система тако да ће посетиоци у зависности од интересовања бити у могућности да се упознају са понудом програма образовних институција и установа различитих нивоа и струка, едукативниим издањима, дидактичким средствима и играма који подстичу креативност и моторику, платформама за е-учење. 

На штанду Министарства просвете, науке и технолошког развоја, покровитеља Сајма, представљени су примери добре праксе успешних школа и предшколских установа, пројекти који се реализују, као и развој дуалног образовања и предузетништва.

Један од таквих примера добре праксе приказује Основна школа "Михајло Пупин", која је једна од три основне школе одабране од стране Министарства да представи своје активности на Сајму.

Учитељица Горица Његовановић рекла је да ће током дана организовати неколико радионица које су тичу дигиталне писмености и развоја дигиталних вештина код ученика, односно, како је истакла, "вештина за 21. век".

"Тренутно реализујемо пројекат 'Школе за 21. век', који су подржали Министарство просвете, науке и технолошког развоја и British Council. Десет наставника из наше школе прошло је обуку за вештине за 21. век и добили смо 30 уређаја уз помоћ којих ученици уче програмирање", објаснила је Његовановић Танјугу.

На штанду Министарства се могу видети бибот уређаји за почетно учење програмирања и кодирања, које су наставници школе "Михало Пупин" видели у Финској и Естонији.

"За нас је значајно што можемо на Сајму да прикажемо оно што радимо, да и наше колеге виде како једна основна школа може да ради и како својим трудом и радом долазимо до средстава да набавимо неопходну технику за вештине за 21. век", истакла је Његовановићева.

На Сајму су представљене у високошколске установе, а продекан за наставу Пољопривредног факултета Универзитета у Београду Радојка Малетић каже да Сајам образовања за све факултете много значи као место на коме могу да прикажу чиме се баве и привуку нове студенте.

"Морамо да будемо свесни да смо ми пре свега аграрана држава и сигурна сам да многи деле моје мишљење да будућност лежи у томе. Стога смо овде да прикажемо чиме се ми све бавимо, које научне дисциплине наши студенти изучавају. Желимо да покажемо да ни за чим не заостајемо за нашим колегама у окружењу па и даље", рекла је Малетић Танјугу.

На Сајму се представљају и Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања и то под слоганом "Једнаки", а Скупштина града Београда - Савет за запошљавање Града Београда показаће на свом штанду пројекат "Знањем до циља" којим мотивише младе да развијају сопствене предузетничке идеје.

Пратећи програм обухватиће промоције, презентације и предавања намењена широј јавности.

Сутра ће бити одржан Школски дан, намењен организованим посетама ученика, наставника, школских библиотекара, студената и професора. 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво