Обележен 300. рођендан најстарије школе у Србији

Најстарија школа у Србији, ОШ "Краљ Петар Први", основана је 1718. године и ове године слави три века. Овај несвакидашњи јубилеј обележен је вечерас свечаном академијом у Комбанк дворани.

Ђачко звоно први пут се огласило пре 300 година. Од тада је прошло много генерација, а сада у клупама седи 584 школараца. Љубица Димитријевић, мајка троје ђака, каже да су ту школу изабрали, пре свега, због дуге традиције.

"Мој супруг је ишао у ову школу, моја свекрва је ишла у ову школу и за нас је ова школа више од школе. То је наша историја, љубав према нашем крају. Сви смо јако везани за нашу школу", каже Љубица.

А ову школу су завршили и велики умови попут Михаила Петровића Аласа, Стевана Мокрањца, Владете Јеротића. Међу њима је и редитељ Милорад Милинковић, који би се, каже, радо вратио у школске дане.

"Сви смо јако волели да идемо у ту школу, морам признати, не због самих часова који су и сада клинцима релативно досадни, него смо налазили начина да се забавимо између тога", рекао је Милинковић.

Темеље школе поставио је Вук Караџић који је ту радио као учитељ. Од тада је школа претпрела многе промене, мењала називе, али је очувала традицију.

"То је један сјајан јубилеј зато што говори о тежњи да се у Србији створи школа у исто време када су се и у Европи отварале школе... Ученици наше школе су постигли светске успехе на пољу уметности, науке, спорта", истиче директор школе Младен Стевановић.

Јубилеј ће се обележавати током године и оживети сећања на највеће успехе најстарије школе у Србији.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 19. март 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво