Правда за узбуњивача после 13 година

Виши суд у Београду донео је пресуду у корист узбуњивача Борка Јосифовског, бившег директора београдске Хитне помоћи. Јосифовски је још 2005. године указивао на криминалне радње лекара Хитне помоћи и приватних погребних предузећа, да би након тога био смењен, а две године касније и отпуштен. Ово је нешто што је епохално и што даје наду да ће се убудуће судити по правди, каже Јосифовски за РТС.

Борко Јосифовски је својевремено упозорио Министарство здравља да поједини лекари Хитне помоћи намерно нису стизали на време и нису обављали реанимацију пацијената да би тако приватним погребним предузећима обезбедили зараду. Уместо награде, смењен је са места директора Хитне помоћи, а потом и отпуштен.

Јосифовски је, гостујући у Дневнику РТС-а, оценио да је пресуда Вишег суда велики тренутак за наше правосуђе када је реч о суђењима по Закону о заштити узбуњивача.

"Ово је нешто што је епохално и што даје наду да ће се убудуће судити по правди. Сматрам да се ово не би десило да није било храброг и одважног судије која је сигурно била под великим притиском, али је на крају у име народа донела праведну пресуду", истиче Јосифовски.

Бивши директор београдске Хитне помоћи каже да је, након што је одлучио да обелодани аферу, прошао кроз веома тежак период. Смењен је са места директора а да нико није проверио његове наводе и био је, каже, дискредитован као неко ко је државни непријатељ и ко угрожава рад Службе хитне медицинске помоћи.

"Касније истраге су показале да је све оно што сам говорио заправо била истина и да људима није била пружена помоћ у одсудним тренуцима због хонорара који је стизао од приватних погребника", наглашава Јосифовски.

Напомиње да је посао изгубио у монтираном процесу и да су били фалсификовани документи да би се све то извело.

"И што је било јако тешко у свему, судије су прихватале та фалсификована документа као правно валидна и доносили неправедне пресуде. Али надам се да је свему томе крај и да је ова пресуда прекретница у таквој пракси", каже Јосифовски.

Поручује и да борба није завршена и, да је афера добила прави епилог у право време, "касније не би било других трагичних афера у здравству које су односиле људске животе".

"Сматрам да докле год кривци, односно починиоци кривичних дела који су учествовали у мом прогону не буду изведени пред лице правде, не можемо очекивати боље друштво", закључује Јосифовски.

Ова пресуда јединствена је и у светским оквирима јер је први пут утврђено да је више друштвених органа учествовало у одмазди над узбуњивачем.

Остали аутори: Николина Ракић
број коментара 10 Пошаљи коментар
(четвртак, 04. окт 2018, 18:41) - Огњен [нерегистровани]

Ова пресуда..

касни 13 година и само показује стање у нашем правосуђу. Да није тужно било би смешно.

(четвртак, 04. окт 2018, 16:27) - anonymous [нерегистровани]

Честитам

Честитам овом човеку на храбрости и упорности. Честитам и судији која је смогла снаге да се одупре притисцима и донесе овакву пресуду. Надам се да на овоме неће стати, и да ће они који су се опасно огрешили о законе и људске норме понашања (а и они који су их штитили) бити судски процесуирани.

(четвртак, 04. окт 2018, 14:37) - anonymous [нерегистровани]

Uzas

Bez hapsenja svih odgovornih apsolutno svih nije uradjeno nista,ovo je kriminal najgore vrste,jednostavno uzas.

(четвртак, 04. окт 2018, 12:04) - anonymous [нерегистровани]

Uzbunjivac

Sam taj naziv diskredituje i nije adekvatan za savesne ljude.

(четвртак, 04. окт 2018, 11:54) - anonymous [нерегистровани]

uzbunjivač

Bravo za ovog čoveka,za njegovu hrabrost!Velika pobeda!

(четвртак, 04. окт 2018, 11:53) - anonymous [нерегистровани]

Jezivo

Bože, gde mi živimo

(четвртак, 04. окт 2018, 10:02) - Сјока [нерегистровани]

У Србији ништа ново

Велики поздрав за господина што је истрајао и што је истински Србин скоро па изумрла врста .
Да је хтео да се инати са њима могао је лагано да оде у Скандинавију са фамилијом затражи азил и онда да се опет чује како смо ми Срби један диван народ ! Азил би одмах добио јер његова струка је тражена . А што се тиче система и правде у држави до је једна те иста прича ево већ па око 800 година .

(четвртак, 04. окт 2018, 09:53) - Vlajko [нерегистровани]

A ostali?

Da li će nas neko obavestiti šta je bilo sa tim lekarima i vlasnicima pogrebnih preduzeća, onima koji su ga smenili i dali otkaz, sa sudijama koji su prihvatale falsifikate i koliko košta i kako će mu nadoknaditi 13 godina života, ima li to uopšte cenu?

(четвртак, 04. окт 2018, 09:53) - anonymous [нерегистровани]

Јака ми правда ако је чекаш 13 година

Те муке никаква „правда" нити пресуда неће надокнадити.

(четвртак, 04. окт 2018, 09:27) - anonymous [нерегистровани]

nagrad za pravdu i postenje

Ovom coveku odmah uruciti javnu nagradu za hrabrost i postovanje svojeg naroda i drzave!