Правда за узбуњивача после 13 година

Виши суд у Београду донео је пресуду у корист узбуњивача Борка Јосифовског, бившег директора београдске Хитне помоћи. Јосифовски је још 2005. године указивао на криминалне радње лекара Хитне помоћи и приватних погребних предузећа, да би након тога био смењен, а две године касније и отпуштен. Ово је нешто што је епохално и што даје наду да ће се убудуће судити по правди, каже Јосифовски за РТС.

Борко Јосифовски је својевремено упозорио Министарство здравља да поједини лекари Хитне помоћи намерно нису стизали на време и нису обављали реанимацију пацијената да би тако приватним погребним предузећима обезбедили зараду. Уместо награде, смењен је са места директора Хитне помоћи, а потом и отпуштен.

Јосифовски је, гостујући у Дневнику РТС-а, оценио да је пресуда Вишег суда велики тренутак за наше правосуђе када је реч о суђењима по Закону о заштити узбуњивача.

"Ово је нешто што је епохално и што даје наду да ће се убудуће судити по правди. Сматрам да се ово не би десило да није било храброг и одважног судије која је сигурно била под великим притиском, али је на крају у име народа донела праведну пресуду", истиче Јосифовски.

Бивши директор београдске Хитне помоћи каже да је, након што је одлучио да обелодани аферу, прошао кроз веома тежак период. Смењен је са места директора а да нико није проверио његове наводе и био је, каже, дискредитован као неко ко је државни непријатељ и ко угрожава рад Службе хитне медицинске помоћи.

"Касније истраге су показале да је све оно што сам говорио заправо била истина и да људима није била пружена помоћ у одсудним тренуцима због хонорара који је стизао од приватних погребника", наглашава Јосифовски.

Напомиње да је посао изгубио у монтираном процесу и да су били фалсификовани документи да би се све то извело.

"И што је било јако тешко у свему, судије су прихватале та фалсификована документа као правно валидна и доносили неправедне пресуде. Али надам се да је свему томе крај и да је ова пресуда прекретница у таквој пракси", каже Јосифовски.

Поручује и да борба није завршена и, да је афера добила прави епилог у право време, "касније не би било других трагичних афера у здравству које су односиле људске животе".

"Сматрам да докле год кривци, односно починиоци кривичних дела који су учествовали у мом прогону не буду изведени пред лице правде, не можемо очекивати боље друштво", закључује Јосифовски.

Ова пресуда јединствена је и у светским оквирима јер је први пут утврђено да је више друштвених органа учествовало у одмазди над узбуњивачем.

Број коментара 10

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво