Како најефикасније ублажити штету од природних катастрофа

Регион Западног Балкана један је од најугроженијих климатским променама. Процењује се да је штета од поплава и суша у Србији од 2000. године око пет милијарди евра. И суседне земље имају исти проблем како да се суоче са природним непогодама. На Балканској конференцији о разумевању ризика, која се одржава у Београду, Светска банка представља нове технологије јачања отпорности на климу и непогоде.

Поплаве 2014. биле су упозорење да треба изградити ефикасан систем за заштиту од природних катастрофа. Уз помоћ ЕУ, УНДП-а, Светске банке, у то је до сада уложено око 100 милиона евра.

"Општине су данас много спремније када је у питању управљање ризицима од климатских промена и суочавање са природним катастрофама", наводи Алана Симпсон из Светске банке.

Србија је прошле године од Светске банке добила 66 милиона евра кредита за случај неке катастрофе. Од тога је искоришћено 23 милиона евра да се надокнаде штете од поплава у –  здравству, школству и пољопривреди.

"У овом тренутку оно што је актуелно, то је брана коју ћемо правити на Новом Београду и у земунском делу, која ће омогућити да смањимо ризик од попава евентуално када се десе. Такође је значајно да ћемо се у наредном периоду бавити приобаљима и рекама", наводи градоначелник Београда Зоран Радојичић.

Уз помоћ Јапана, урађен је катастар клизишта и мапа слива Колубаре, где се показало да је неопходна инвестиција од око 200 милиона евра.

"У току је снимање терена који треба да омогући да имамо систем који треба да нам помогне да предвиђамо и плављење, а и начин плављења, који треба да указује на то где сме, где не сме да се гради, како планирати ресурсе када је реаговање на ванредне ситуације у питању", наводи Марко Благојевић, директор Владине Канцеларије за управљање јавним улагањима.

Европска унија донирала је и опрему за снмање из ваздуха како би се урадила карта ризика за 75 плавних подручја у Србији.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 11. мај 2024.
15° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара