Парада поноса у недељу, од Славије до Студентског трга

Парада поноса биће одржана у недељу, са шетњом од Славије до Студентског трга, а почеће око 14.30 сати, најавили су организатори на конференцији за медије.

Поворка ће се кретати од Славије улицама Краља Милана, Коларчевом, преко Трга Републике, Васином, до Студентског трга.

Након тога ће у Студентском парку од 16 до 20 часова бити организован забавни програм, који је отворен за јавност.

Један од организатора параде Горан Милетић је рекао да ће полиција сутра имати финалну безбедносну процену, али и да је ситуација по питању безбедности сада много боља него претходних година.

Казао је да нису слали појединачна писма политичарима и представницима власти да учествују у паради, већ да су позивани преко друштвених мрежа и медија да се придруже.

"Као и петходних година, очекујемо да дође премијерка, градоначелник и други", додао је Милетић.

Каже да ће улази бити отворени од 12 сати, док ће програм почети у 14 сати обраћањем 'куме' параде, новинарке Сузане Трнинић.

Позвао је представнике медија да уђу на улаз Славија. Ове године је обезбеђено више улаза: Славија, из Ресавске улице, угао Македонске и Коларчеве, Призренске улице, Зеленог венца и хотел Москва.

Новина је што ће када шетња буде завршена програм бити настављен у Студентском парку, где ће бити обезбеђен посебан улаз.

Такође, новина је што ће прајд инфо-центар радити до пролећа, а не само месец дана, као ранијих година.

Поново ће бити упућени захтеви влади, а Јованка Тодоровић је рекла да имају седам захтева: тражи се одговорност државе и боља заштита права када је реч о ЛГБТ популацији, санкиционисање свих случајева насиља и злочина из мржње, усвајање закона о родном идентитету, усвајање закона о регистрованим истополним заједницама, објективно извештавање о ЛГБТ заједници, затим реформа образовања и избацивање дискриминаторских садржаја из уџбеника када је у питању ЛГБТ и усвајање закона који би спречио вршњачко насиље на основу родног идентитета и сексуалне оријентације.

Измењено шест уџбеника због 'хомофобичног садржаја'

Једна од организатора Параде поноса Јованка Тодоровић рекла је да је због 'хомофобичног садржаја' по питању сексуалне оријентације и родне равноправности исправљено шест уџбеника за средњошколце.

Тодоровићева је на конференцији за новинаре рекла да је позитивна ствар што је држава најавила промену шест од укупно осам спорних уџбеника за средњошколце, као и да су у августу добили информацију да је шест уџбеника 'исправљено'.

Како је рекла, организација Лабрис је урадила истраживање још 2014. године и анализирала 21 уџбеник.

"Пронађен је хомофобичан садржај, где су врло ружно и нетачно са медицинског и психолошког аспекта наведене нетачне информације по питању сексуалне оријентације и родног идентитета. И од осам уџбеника је шест исправљено. То су информације које имамо од прошлог месеца, а шта ће бити са преостала два уџбеника немамо информацију. Ми инсистирамо и на измени преостала два уџбеника", рекла је Тодоровићева.

Александар Савић из организације Параде поноса је рекао да током овогодишње Недеље поноса био много већи одзив младих него претходних година.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво