Сахрањен академик Владета Јеротић

Академик Владета Јеротић сахрањен је у породичној гробници на Новом гробљу. Од истакнутог неуропсихијатра, психотерапеута и књижевника опростили су се чланови породице, пријатељи, многобројни поштоваоци. Опело је служио Његова светост патријарх српски Иринеј.

Учио нас је да волимо и да се радујемо, да поштујемо и да верујемо, такође да плачемо када нам се плаче. Та лекција данас је била најважнија. Јер с тугом смо се, како је рекао академик Предраг Пипер, опростили од човека који је имао углед институције, чији је лик и глас свако препознавао, којег су људи радо слушали, његове књиге читали, на његова предавања хрлили, мисли, цитирали, о њему разговарали. 

"Данас у Србији нема човека којем име академика Владете Јеротића није добро познато, у чију кућу он није ушао било књигом, било сликом и говором, било помињањем, готово да нема човека који се није замислио о нечему што је Владета Јеротић рекао, ко није покушао да следи неку његову препоруку или савет", навео је академик Предраг Пипер, секретар Одељења за језик и књижевност САНУ.

Патријарх српски Иринеј наводи да ће Владета Јеротић још дуго бити присутан у српској историји, нашем животу и животу нашег народа.

"Његову мисију ће наставити његова дела, која се с пажњом читају. Мислим да ће тек доћи време великог Владете Јеротића, то је време будућности", рекао је патријарх.

Растајемо се од академика Владете Јеротића у чврстом уверењу да он остаје у нашем трајном сећању, стекавши захвалност многих за све добро што је учинио, речено је на сахрани академика.

Када оде човек, увек у некоме остаје празнина и памћење, када одлази велики човек, и празнина и памћење остају у свима.

Остали аутори: Весна Јовановић
број коментара 2 Пошаљи коментар
(четвртак, 06. сеп 2018, 22:13) - anonymous [нерегистровани]

Pocivajte u miru

veliki gospodine i ucitelju.

(четвртак, 06. сеп 2018, 21:51) - anonymous [нерегистровани]

Mislim

Vladeta Jerotic - ime koje nece biti nikada zaboravljeno i koje ce se izgovarati sa iskrenim postovanjem. Hvala mu na svemu sto nas je naucio i sto ce nas nauciti. I hvala Bogu sto smo ga imali i sto ga imamo.