Ко је одговоран за погибију радника на градилишту?

Директорка Управе за безбедност и здравље на раду Марина Фуртула каже за РТС да ће Министарство рада – Инспекторат за рад покренути кривичне пријаве против свих одговорних лица - извођача радова и послодавца који су радили на градилишту у улици Кнеза Милоша, где је смртно страдао радник.

"У овом тренутку имамо основе за покретање пријаве, и ми ћемо као Министарство односно као Инспекторат за рад то и урадити. Поднећемо пријаве против свих одговорних лица – извођача радова и послодавца који, осим тога што је држао радника непријављеног, није применио апсолутно ни једну једину меру из области безбедности и здравље на раду", рекла је Марина Фуртула гостујући у Дневнику РТС-а.

Наводи да послодавац код кога је смртно страдали радник радио није имао ниједан документ из области безбедности здравља на раду.

"Оно што је утврђено је – да послодавац, код кога је смртно страдали радник радио, није имао ниједан документ из области безбедности здравља на раду. Такође, није имао Акт о процени ризика који је основни документ у овај области на основу кога се спроводе све мере безбедности здравља на раду. Није имао одређено лице за безбедност здравља на раду", навела је Фуртула.

Додаје да радник није био оспособљен за безбедан и здрав рад.

"Тај запослени – смртно страдали радник није био оспособљен за безбедан и здрав рад, и није био стручно оспособљен за бављење посла у грађевинарству. То су сви недостаци који су утврђени из области безбедности здравља на раду", истиче директорка Управе за безбедност и здравље на раду.

Наводи да ће се на сајту Министарства налазити спискови фирми које нису поштовале Закон – које послују на црно.

"У Србији долази све више инвеститора, и верујте, ниједан страни инвеститор неће ангажовати фирму која је на такозваној црној листи која је јавно објављена и где стоји да не запошљава – не склапа Уговор о раду са својим запосленима. То није за похвалу ниједној фирми", наводи Фуртула.

Истиче да сваки послодавац мора да примењује све прописе, као и Закон о безбедности и здравља на раду.

"Сви – и послодавци и запослени морају да примењију све прописе Републике Србије и нико није заштићен", истиче директорка.  

Наводи да инспектори врше редовне и ванредне контроле.

"Инспектори су ове године имали 13.000 надзора више него у истом периоду прошле године", наводи Фуртула". 

Осврћући се на случајеве корумпираности инспектора, истиче да је свако одговоран за своје поступке.

"Министар за рад је још прошле године формирао групу унутрашње контроле инспекције чији је задатак да разматра притужбе на рад инспектора и да прикупља доказе, како би се утврдила одговорност тих инспектора. И нико у Србији није недодирљив макар то био – директор, инспектор рада или државни службеник. Сви ће одговарати у складу са својим одлукама", закључила је директорка. 

број коментара 5 Пошаљи коментар
(уторак, 04. сеп 2018, 14:38) - anonymous [нерегистровани]

Znači, ništa

Ako je ministrarsvo još prošle godine formirao grupu unutrašnje kontrole, šta su uradili za ovo vreme?Ako su uradili bilo šta vi bi se pohvalili, a vesti bi bile pune primera kako se razračunava sa korupcijom.Ali pošto toga nema, znači...ništaaa.

(уторак, 04. сеп 2018, 14:33) - anonymous [нерегистровани]

Nije baš tako

Ti vaši strani investitori došli su u Srbiju zato što im je najjeftinije.Isto tako angažovaće onoga koji ih najmanje košta, briga njih za to što neka firma angažuje radnike na crno.Važan je samo i samo profit.Ili ne razumete kako funkcioniše neoliberalni kapitalizam?

(уторак, 04. сеп 2018, 14:31) - anonymous [нерегистровани]

Čime ste se dosada bavili?

Trebalo je da se digne prašina u javnosti da bi se gospoda probudila i odjednom se setili i rada na crno i bezbednosti na radu. A šta ste do sada radili?

(уторак, 04. сеп 2018, 11:45) - anonymous [нерегистровани]

?????

A zasto je angazovana firma koja radi na crno?

(уторак, 04. сеп 2018, 10:58) - Markovljev [нерегистровани]

Država

Država je najveći krivac za to što se dogadja na tržištu rada i u gradjevinarstvu posebno.Nekada su se zatvarale kafane na 30 dana, jer je bio nadjen radnik koji nije bio prijavljen ili za neki drugi nedostatak, a šta danas rade inspekcije?Ako se to dešava u Beogradu, umete li da predstavite kako je to u unutrašnjosti?Zašto se ne zatvaraju gradilišta i firme, odgovorni nesude i osude.Zapošljavaju većinu radnika na crno (kao na probnom radu) i to svi znaju, ali porcija ćevapa to rešava uz obećanje da će ti radnici već sutra biti prijavljeni.Koji probni rad bez prijave?a to svi praktikuju, a kada se desi tragedija onda se svi pitaju ko je odgovoran.Država i samo Država.Hvala na prostoru.