Протест просветних радника у петак

Представници сва четири ререзентативна синдиката просветних радника протестоваће у петак, 31. августа, јер желе да просветни радници са седмим степеном образовања буду пребачени у девету платну групу заједно са лекарима, најављено је на конференцији у Београду.

Протест ће, како је речено, почети у 12 сати испред Министарства просвете, науке и технолошког развоја, одакле ће просветари прошетати до Владе Србије, а затим и до Министарства за државну управу и локалну самоуправу. 

Председница Уније синдиката просветних радника Србије Јасна Јанковић је навела да је 1.000 просветних радника пребачено у девету платну групу и да су то они који имају педагошко звање и раде у отежаним условима, 1.000 школских библиотекара је остало у седмој платној групи, док се осталих 98 одсто просветних радника налази у осмој платној групи где, додала је, њихово напредовање скоро да и није могуће. 

"Ми се сада боримо за свој статус и 31. август 2018. године је тренутак када се боримо за правду испред пара, за правду која ће нас довести у девету платну групу у којој ћемо моћи да напредујемо кроз 11 платних разреда", рекла је Јанковић. 

То је, како је истакла, захтев од кога неће одустати и за који ће се борити не само 31. августа, већ и кроз штрајкове, односно скраћењем часова на 30 минута првог дана школе, 3. септембра, као и 11, 19. и 27. септембра.

Најављено је да ће уредба о платним групама и разредима бити донета до краја септембра, подсетила је Јанковићева и нагласила да је сада тренутак да Владу Србије, Министарство просвете и Министарство државне управе и локалне самоуправе убеде да просветни радници треба да буду у деветој платној групи.

У протесту ће учествовати представници Уније синдиката просветних радника Србије, Гранског синдиката просветних радника Србије "Независност", Синдиката образовања Србије и Синдиката радника у просвети Србије.  

број коментара 0 Пошаљи коментар