Шта ће у школама радити тимови за борбу против наркоманије?

Током ове недеље у институтима за јавно здравље у Београду, Нишу, Крагујевцу и Новом Саду биће одржана специјална обука за чланове тимова који ће у новој школској години обићи све школе у Србији и држати предавања о штетности дроге деци и родитељима. Министар здравља и председник Владине комисије за борбу против наркоманије Златибор Лончар каже за РТС да сви морају да се укључе ако желимо резултат.

Златибор Лончар је, гостујући у Дневнику РТС-а рекао да ће обуку проћи више од 300 стручњака из области психологије, психијатрије, тужиоци, судије, људи из полиције и просвете...

Како је навео, 48 тимова ће радити у 1.700 школа у првом моменту и њихов задатак ће бити да приђу деци, родитељима и наставницима и да им објасне какви ризици постоје, шта доводи до тога да дете почне да користи дрогу, које су промене у понашању...

Лончар поручује да то није једноставно и да не постоји чаробни штапић, већ мора пажњиво да се приђе проблему.

Истиче да ће се инсистирати на томе да деца, када им неко понуди дрогу, кажу "не".

Министар каже да је владина комисија гломазна и да ће бити подељена на ресоре који ће радити свој део посла. Најавио је спотове у којима ће бити јавне личнсти како би се људи навеели да размишљају о том проблему.

Истиче да је потребно деци понудити алтернативу, да им се покаже да није "ин" да се дрогирају да би ушли у неко друштво, а у том циљу ће бити организоване спортске, културно-уметничке и друге активности.

Лончар додаје да је у Србији ове године откривено 20 нових супстанци које су стављене на листу и чије се појављивање спречава.

"Ми нећемо одустати, имамо сагласност да казне буду максималне", поручује министар наводећи да неко продаје килограме дроге и убија децу док траје борба за наталитет.

Каже и да ће бити урађена анализа тренутних казни и додаје да неће бити разумевања за оне који продају дрогу.

"Препоручујемо онима који мисле на тај начин да зараде, да трују српску децу – идите даље, овде нећете", рекао је Лончар.

Каже и да је акција свеобухватна и да морају сви да се укључе ако желимо резултат.

број коментара 4 Пошаљи коментар
(понедељак, 27. авг 2018, 13:29) - Nenad [нерегистровани]

Ideja je dobra...

...ali treba spreciti da deca imaju pristup dilerima. Kako? Jednostavno, naterati dilere da se skrijavu u misjim rupama, naravno, policijom i sudstvom. U svakom kvartu, klinci dobro znaju ko diluje, bolje nego roditelji. 

(понедељак, 27. авг 2018, 12:04) - anonymous [нерегистровани]

Podrzavam

I ovo je jedan vid borbe, prevencija.. mladi se moraju izvesti na pravi put.

(понедељак, 27. авг 2018, 11:26) - anonymous [нерегистровани]

Džaba timovi

Timovi će se baviti posledicama. Ko će se baviti istragom od koga dolazi droga? Ko je diluje i za koga? 

(понедељак, 27. авг 2018, 10:52) - anonymous [нерегистровани]

Колотечина

Џаба нама радионице, бојанке и професионална групна терапија када не смемо да кажемо родитељу да му дете има одређен проблем. Права су стављена испред обавеза, а деца нам пропадају.