Грчић: ЕПС тражи 163 младих стручњака, запослење до краја године

В. д. генералног директора ЕПС-а Милорад Грчић каже за РТС да је "Електропривреда Србије" расписала конкурс за пријем 163 младих стручњака на две године, а да је циљ да они у тој компанији заснују сталан радни однос. Напомиње да је, што се средње стручне спреме тиче, највећи недостатак монтера.

Милорад Грчић рекао је гостујући у Дневнику РТС-а да ЕПС тражи инжењере електротехнике, машинства, рударства, грађевинарства, као и информатичаре, технологе, економисте и правнике. 

"ЕПС је у последњих неколико година изгубио значајан број људи који су управљали системом и долазимо у ситуацију, што се производње тиче, да немамо људе који могу да остварују производњу", напомиње Грчић. 

Каже да је неопходно градити низ трафостаница, за шта су, додаје, неопходни стручни људи.

"Стручни људи су радили и раде и данас, али значајан број људи је отишао у пензију и долазимо у проблем. Расписали смо конкурс за пријем 163 млада стручњака са најбољим оценама на факултетима и планирамо да их запослимо до краја године", објашњава Милорад Грчић. 

Додаје да се траже и приправници али и стручњаци са искуством.

"Тражимо искључиво младе људе и ако сада све прође како треба, поновићемо можда овај процес и следеће године. Примићемо 90 инжењера електротехничке и машинске струке, а највећи број људи ће бити примљен у производњи. Запослићемо људе у читавој Србији и свуда ће доћи неко млад, нов, ко жели да свој радни век оствари у ЕПС-у", истиче Грчић. 

Нада се, каже, да ће се пријавити већи број људи. 

"Ово је почетак, они ће добити шансу и циљ нам је да заснују сталан радни однос", објашњава Грчић. 

"Недостатак монтера велики проблем" 

Напомиње да је, што се средње стручне спреме тиче, велики проблем недостатак монтера. 

"Њих нема довољно у Србији, а фали нам неколико стотина монтера. Припремамо начин на који ћемо расписати конкурс и за њих и тражићемо дозволу и за пријем монтера", објашњава Грчић.

Каже да је конкурс у складу са оним што ММФ саветује ЕПС-у. 

"Они траже да се подигне ниво стручних људи што није онако како се мисли, ми имамо значајан проценат висококвалификованих, али је ЕПС у претходних неколико година напустило скоро 3.000 људи, а највећи део њих остварио је право на пензију", каже Грчић. 

Истиче да је за 2017. ММФ задао да проценат наплате буде 95 одсто, а да је он био и више од тога – 98,5 одсто.  

"Дакле, у ЕПС-у се озбиљно ради, имамо подршку Владе и нама је неопходно да подмладимо кадар у свим секторима", каже Грчић. 

Конкурс за пријем 163 младих стручњака отворен је до 19. септембра, а радни однос се заснива на две године.  

број коментара 0 Пошаљи коментар