Обележен мађарски национални празник

Свечаном академијом у Новосадском позоришту обележен je празник мађарске националне мањине.

Скупштина Војводине донела je одлуку да се управо овај дан издвоји као датум од посебног значаја за мађарску националну мањину, а тиме и за АП Војводину у целини, подсећа председник Покрајинске владе Игор Мировић.

"То је политика без које АП Војводина не би била оно што јесте, најразвијенији део Републике Србије, покретач економског развоја и регион у коме ће се сви грађани осећати сигурно и задовољно", поручио је Мировић честитајући празник свим припадницима мађарске националне мањине.

Мировић оцењује да односи Србије и Мађарске никада у историји нису били бољи, те да то, како каже, треба да нам буде путоказ и за будућност.

Председник Националног савета мађарске националне мањине Јене Хајнал упутио је честитку припадницима мађарске националне мањине уз поруку да су интереси Мађарске и Србије уско повезани и да морамо бити пријатељи.

Свечаној академији присуствовао је и председник Скупштине Војводине Иштван Пастор.

број коментара 1 Пошаљи коментар
(понедељак, 20. авг 2018, 21:23) - Рк [нерегистровани]

Историја

Господин Мировић очигледно слабо познаје историју односа Мађарске и Србије.
Заборавља да су некада Српкиње владале Мађарском и да је један од најпознатијих мађарских оперских композитора Еркел, написао оперу под називом Ђурађ Бранковић.
Свеједно, и данас су односи између Мађарске и Србије заиста на завидном нивоу, што је за сваку похвалу и за пример свима у окружењу.
Нека је свим Мађарима срећан празник!