Урушава се заштитна косина на Коридору 10, санација почиње сутра

Од јуче се обрушило укупно око 100 метара заштитне косине на Коридору 10 у Грделичкој клисури, јавља дописник РТС-а. Ангажовани су стручњаци који ће радити на санацији, речено је на конференцији за новинаре током које се зид стално урушавао. Остао је још мали део зида у средини, а очекује се да ће се и он урушити.

Јуче су "Коридори Србије" саопштили да је, на деоници Горње Поље – Царичина долина, испред тунела "Предејане", дошло до оштећења потпорне конструкције и дестабилизације дела заштитне косине.

Утврђује се разлог урушавања зида, а одржани су хитни састанци свих надлежних учесника у пројекту.

Санација потпорне конструкције почиње сутра, а заменик шефа пројекта "Југ" Леонид Вуковић рекао је на конференцији за новинаре да су ангажовани стручњаци који ће видети на који начин је могућа санација.

Према његовим речима, у наредних десет дана утврдиће се разлози због којих је дошло до урушавања. 

Вуковић је рекао да су геодетска мерења и мерења стабилности конструкције указивала на то да је она преоптерећена, а да су у јуну "Коридори Србије" одлучили да се део косине додатно стабилизује изградњом заштитне галерије и насипа и да су радови почели пре пет дана.

"Нажалост, догађаји су нас претекли", рекао је Вуковић новинарима.

Вуковић је истакао да ниједан радник није повређен, није причињена штета на механизацији, нити материјална штета према трeћим лицима.

У јуну ове године је почела додатна стабилизација заштитних косина којих има око 155.000 квадратних метара на деоници од око 26 километара. 

Извођач радова на овом потезу је шпанска компанија "Азви". Радови се финансирају из кредита Европске инвестиционе банке.

Иначе, ово је треће обрушавање потпорних зидова од априла прошле године. Прво оштећење је одмах санирано и није угрозило изградњу тунела "Предејане". 

Друго оштећење је било у марту ове године и у току је санација.

Бабић: Завршавамо Коридор, упркос проблемима

Оштећење до којег је дошло неће успорити радове на ауто-путу кроз Грделичку клисуру на јужном краку Коридора 10, каже за Танјуг директор "Коридора Србије" Зоран Бабић.

Наводи и да је обрушавање дела Косине 2 било на неки начин очекивано, те су "Коридори" раније припремили пројектно-техничку документацију за изградњу нове галерије на највишем делу Косине 2, чији се један део обрушио у недељу.

"'Коридори Србије' ће до краја ове календарске године завршити један модеран, стабилан и безбедан ауто-пут кроз Грделичку клисуру у пуном профилу и то свих 26 километара. И мислим да је то у овом тренутку најважније", поручује Бабић.

Ова деоница, коју гради шпанска компанија "Азви", завршена је 90,5 процената, а мањи део Косине 2 на којој се овај колапс десио неће успорити радове на ауто-путу, каже Бабић.

Каже да ће се насути већа количина материјала која ће, напомиње, додатно и трајно стабилизовати ову косину.

"Оно што смо до сада радили у две смене сада ћемо радити у три, и због тога не поставља се питање када ће се завршити. Завршетак свих радова на целом Јужном краку Коридора 10 дуж Грделичке клисуре ће бити до краја ове календарске године", каже Бабић.

Дужина заштитне косине на деоници од Горњег Поља до Царичине долине јесте 725 метара. На целој траси кроз Грделичку клисуру укупно је 155.000 метара квадратних. Буше се додатна сидра како би се ојачала цела конструкција. 

Број коментара 18

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво