Несрећна породица Пожар

Ивана, Јанош и Николета Пожар из Сајана код Кикинде немају родитеље, мајка је умрла а отац их је напустио. O њима се стара само бака Шарика. Иако потпуно посвећена бризи о унуцима, она нема снаге да уклони тешку тугу која притиска малу породицу Пожар.

Узалуд осмогодишња Николета скоро свакодневно листа албум тражећи слику мајке. Нема је. Мајка Славице умрла је кад је Николета имала само годину дана. Није успела ни да јој упамти лик. Али, њен брат Јанош памти мајку и своја сећања дели са сестром.

"Моја мајка је имала браон очи, дугу црну косу и чувала нас је", присећа се дванаестогодишњи Јанош.

О њему и његовим сестрама Николети и Ивани, откад их је пре две године напустио отац, брине само бака Шарика. На плећа ове 67-годишње племените жене свалио се велики терет. С пензијом од осам хиљада динара треба издржавати троје, више гладне него сите, деце.

„Увек им нешто треба. Бако, треба свеска, треба оловка, а ја се ноћу будим у сузама јер не знам шта ћу им дати да једу" - јада се уплакана старица.

Ивана, Николета и Јанош су добри ђаци и добра деца, помажу баки колико год могу. У школи су показали разумевање, па ће, каже бака, деца добијати бесплатну ужину.

Празник - шта то беше

Ни празници у породици Пожар нису као у осталим кућама. За 8. март деца честитку пишу баки, а Деда Мраза су видели само на слици. Ипак, њихове жеље се не разликују много од жеља њихових вршњака. 

Тринаестогодишња Ивана би волела да има рачунар, а Јанош нове патике. Има он већ патике, али лева и десна нису исте. Лева је нешто већа.

Деца немају ни телевизор. Однео га је отац кад је отишао другој жени. Кућа пропада јер кров прокишњава. Једина помоћ стиже им од Црвеног крста.

Аранка Фелбаб, секретар Општинске организације Црвеног крста у Кикинди каже да ову породицу помажу колико им то могућности дозвољавају. Редовно им доносе пакете хране, средстава за хигијену, одеће, а обезбеђују им и огрев.

Ивана ће кад порасте, каже, бити наставница српског језика. Јанош жели да постане кувар, а мала Николета волела би да ради у продавници.

Деци којој је срећа прерано окенула леђа можемо само да пожелимо да им се снови остваре, да постану прави људи и да њихова деца буду много срећнија од њих. Ивана, Николета и Јанош то заслужују.

На молбу ТВ гледалаца и посетилаца сајта, и за све оне који желе да помогну породици Пожар, дајемо адресу и број рачуна.

Шарика Пожар
Велика 78, 23324 Сајан

НЛБ банка а.д. Београд
ПЈ екпозитура Кикинда 09
девизна штедња 25-315-0030840-3
динарска штедња 310-2510100403990-75

Број коментара 28

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 18. септембар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи